Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Dino Valls stands

Ik heb weer een realistische schilder ontdekt, die ik graag even onder de aandacht wil brengen, het gaat om Dino Valls, die in 1959 in Zaragoza is geboren.
Hij was in zijn jeugd al een tekenwonder en op zijn zestiende leerde hij zichzelf schilderen met olieverf. Was er dan niemand in zijn buurt die hem een kunstopleiding kon bezorgen of romantiseert hij zijn achtergrondinformatie? Hij zal best wel een autodidact zijn, maar je maakt mij niet wijs dat hij niet her en der schilderlessen heeft genoten, zo niet, dan sta ik nog meer sprakeloos, want zijn surrealistische schilderijen fascineren en shockheren, doen mij naar adem happen en achtervolgen me als onuitwisbare schrikbeelden.
Dino studeerde geneeskunde en chirurgie aan de universiteit van Zaragoza, maar op zijn drieëntwintigste werd hij fulltime kunstschilder en bestudeerde hij de Italiaanse en Vlaamse meesters uit de zestiende en zeventiende eeuw. Dat zie je zeker terug in zijn opzetten en uitwerkingen, al overgiet hij het met een moderne saus. Sommige afbeeldingen zijn zo gruwelijk, dat ik vermoed dat Markies de Sade als een specht in zijn aura zit te hakken en zijn zuiverheid tracht te vergallen. Zijn haarscherpe, spookachtige, soms lugubere naakten, meestal vrouwen, lijken wel een rariteitenkabinet van vreemd genoeg seksloze schoonheden.
Een Maria met perfecte borsten heeft een beroemde icoon op haar borstenpaar geplakt, Noorse kaarsen branden op haar lijf en Indiaanse halskettingen versieren haar.
Een hond besnuffelt een naakte vrouw, die probeert in een kast te verdwijnen.
Er is een vastgebonden jongevrouw bij een inrichtingstafereel, waar je kotsmisselijk van wordt.
Een vrouw draagt een soort middeleeuwse tatoeage tussen haar borsten en een meisje met schaamhaar heeft drie dode vliegen boven haar rechterborstje, met naamkaartjes ernaast en hier en daar klemmen en tangen. Inktschrijvertjes als ontsierende vliegen op het gelaat van een beeldschone deerne, een ingedeukte vrouw met een raar beeld dwars door haar hartstreek en een Maria met een tot de schouder oplopende rechterborst.

Desondanks is hij niet van zinloze wreedheid te betichten, de schilderkunstige schoonheid blijft op al zijn werken overheersen en hij is terecht de André Breton (aanvoerder van het Franse surrealisme) van de moderne schilderkunst. Belichten graag!

Schrijver: Joanan Rutgers, 29 december 2011


Geplaatst in de categorie: schilderkunst

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 235Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)