Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Oliebollen

Dag vrienden,

Fijne Kerstdagen gehad? Ik hoop het zo, voor jullie allemaal!
Hier zoals altijd druk met de voorbereidingen en nadien moe, maar gezellig van samenkomst naar samenkomst, vooral onder vrienden. Nu een herhaling van de feiten: druk, voorbereidingen van etentjes bij de Open Kring(Inloophuis), samenkomsten, nadien moe maar tevreden na gedane vrijwilligers-arbeid.

Nu staat dan eindelijk bijna Oudjaar voor de deur. Oliebollentijd in Nederland. Ze houden hier zelfs wedstrijden voor de beste oliebollenbakker van Nederland. Je acht het niet voor mogelijk, zeker niet als je als Belg in Nederland woont. Een leuke rariteit in de Nederlandse eetcultuur: oliebollen als eindejaarsmaaltijd. Geen Belg die zoiets verzint. Wij eten dan hele feestmaaltijden en dansen na afloop, het liefst de hele nieuwjaarsnacht door.
Hier zit men meestal voor de buis te kijken naar conferences of ander virtueel vermaak. Ik heb er vooral de eerste jaren in Nederland erg aan moeten wennen, zo’n groot cultuurverschil op nauwelijks dertig kilometer afstand van elkaar! Flink gebaald ook die eerste jaren voor alle eigen gezelligheid die plotseling wegviel.
Later gewend aan de gewijzigde omstandigheden, maar altijd blijven hunkeren naar de Belgische gewoontes bij Oud en Nieuw. Stappen, dansen, onder de mensen komen, uit je dak gaan, verstand op nul en even plezier bijtanken, het liefst voor een heel jaar ineens!

Wellicht ben ik een dromer. Wellicht ligt het aan de 59 voorbije jaren en de de 60 die eind 2012 in zicht komt. Oud is dat nog lang niet, maar ook niet meer echt jong. Ik denk dat ik nog maar een oliebol neem om alle treurnis weg te knabbelen. Hap! Een hapje voor de jeugd die niet meer terugkomt. Hap! Een hapje voor de vrienden die er sinds 2011 ook nooit meer bij zullen zijn. Hap! Een hapje tegen alle droevige dagen die er in 2012 mogelijk ook zullen komen. Hap! Nog een hapje tegen alle bezuinigingen in. Hap! Hap! Hap! Vul maar in.

Nu snap ik waarom de Nederlanders op Oudjaarsavond oliebollen eten. Hap ze en droom er niet van. Liefs en een smakelijk Oud en Nieuw en gezellig 2012!


Zie ook: http://laurinevandepitte.wordpress.com

Schrijver: Laurine Vandepitte, 29 december 2011


Geplaatst in de categorie: voedsel

2.8 met 4 stemmen 251Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)