Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Van Dis in diskrediet

Adriaan van Dis was onlangs te zien in 'De wereld draait door', het leven in Parijs is zelfs voor hem behoorlijk eenzaam, de dagelijkse routine kan hem niet meer opbeuren en daarom gaat hij vaak knikkebollend in een Nederlandse televisie-uizending zitten, gewoon om weer even bij te kletsen en om natuurlijk gevatte uitspraken te deponeren.
Zijn charme is ons allen bekend, hij stroopt er alle mensen mee in, evenals met zijn uitgebreide vocabulaire en zijn geslepen mimiek. Literair gezien is hij een meer dan geslaagde auteur en menigeen herinnert hem als de decadente, goedgeklede, goedgebekte interviewer van internationale schrijvers. Zijn nogal verwijfde aanpak maakte dat zijn optredens hoge kijkcijfers kreeg. Als een rijke kasteelheer bood hij zijn gasten wijn of water aan en hij wist inderdaad tot de diepste vraagstukken te geraken.

Moet gezegd, toen ik hem eens een gedicht gaf, voor hem geschreven, was hij zeer attent en dankbaar, een voorbeeldig gentleman, die in adellijke kringen zeer wel kan voortbewegen.
Edoch, hij verstoft in zijn Parijse zolderwoning en niemand die hem daar op aanspreekt, vooruit, ik dan nu. Tijdens 'De wereld draait door' werd er gesproken over multiculturele relaties, wat niet altijd wordt getolereerd door verschillende etnische bevolkingsgroepen, niet alleen principieel, maar vooral omdat het natuurlijk niet altijd gaat. Er zijn teveel humane verschillen, gewoonteverschillen en geloofsverschillen. Dat is een keihard gegeven, dat je wel kunt omzeilen of verkleinen, maar soms is moeder natuur wijzer dan vader cultuur. Zelfs met van oorsprong Nederlandse landgenoten is het al moeilijk genoeg om een positieve relatie op te bouwen, laat staan met buitenlandse landgenoten. Sommige grenzen zullen onaantastbaar blijven.
Uitzonderingen daargelaten. Zonder discriminerend te zijn.

Ik citeer hierbij de stupide, quasi-humoristische, onverantwoordelijke uitspraak van Adriaan van Dis:

'Er is maar één oplossing, allemaal met elkaar naar bed!'.

'ER IS MAAR ÉÉN OPLOSSING, ALLEMAAL MET ELKAAR NAAR BED!'.

Dit is GÉÉN oplossing, maar een ernstige stoornis, die de seksuele wirwar alleen maar nog meer doet verwarren en doet knallen. Het insinueert ook dat seksualiteit a piece of cake is, maar de meeste mensen ervaren erotiek als heel intiem en zeer indrukwekkend, het meest inslaand in een mensenleven, geen kattenpis, heilig en niet als een goedkope muursnack, die makkelijk is in te wisselen voor andere creaturen.
Het is ook een grenzeloze, borderline-achtige opmerking, die voor vele onbewuste wezens gevaarlijk kan zijn, in die zin is Van Dis een ophitser, die niet altijd de keurige woordenafweger is, die hij denkt te zijn.

Omdat ik als woordenkunstenaar vaak op scherp sta, sta ik graag stil bij deze onnadenkende slogan, die werkelijk de heksenketelpan uitrijst. Het is tevens kenmerkend voor onze tijd dat we alles maar voor lief nemen, zeker als dat uitspraken van bekende Nederlanders zijn, want die zouden per definitie niet fout kunnen zijn, maar daar zit 'em de kneep, we wanen ons onterecht minder dan hen, een depressieve slaafsheid, die nodig moet worden losgeschud.
Ik probeer het hierbij voor allen die geen tegenstem durven uit te brengen op te nemen, we kunnen het wel, als we maar willen, heb ik gelijk of ongelijk?

Schrijver: Joanan Rutgers, 11 februari 2012


Geplaatst in de categorie: woede

2.0 met 7 stemmen 150Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Mees
Datum:
11 februari 2012
Van Dis heeft het helemaal mis.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)