Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Er niet van zijn

'Daar ben ik niet van.'
Zelfs geïnterviewden op tv die je tot voor kort een redelijke hoeveelheid verstandelijke vermogens toedacht, nemen het tegenwoordig in de mond.
'Daar ben ik niet van.' En waarvan dan wel?
Meestal van het onderwerp waarover men zich even eerder in het gesprek in negatieve zin heeft uitgelaten.
Het afgekeurde wordt weggezet als het gedachtegoed van een abjecte club charlatans waar men niet mee geassocieerd wenst te worden en waar men zeker geen lid van is, of ooit zou willen worden.
Ergens niet van houden, een andere mening zijn toegedaan of je als fervent tegenstander van iets of iemand bekennen, het zijn synoniemen die het in ons mediatijdperk niet meer doen.

Vroeger was er een equivalent in het populaire spraakgebrek dat er in grote lijnen mee overeenkwam:
'Dat is niet mijn kopje thee', zei men. Dat klonk nog gezellig en hoe vaker het voorbijkwam hoe meer we onszelf wijsmaakten dat het alles zei wat nodig was. Op een, aan het Engels ontleende, ironische wijze zette de spreker de ander of al het andere in de hoek bij de rest van de kopjes thee die niet de zijne waren.
Vandaag de dag moet het harder, afdoender en confronterender.
Dus ben je er niet van.
Kort en krachtig. En niks kopjes thee, een drank die tijdens het afschminken van Job Cohen toch al een verdachte klank heeft gekregen.

Bonussen, gewasveredeling, dierentuinen, dubbele uitlaten, Bjorn Borg onderbroeken, men kan overal niet van zijn zonder daar verder nog een woord aan vuil te hoeven maken. De toehoorder past er wel voor op om door te vragen omdat hij daarmee al snel de verdenking op zich kan laden er wél van te zijn. Of een beetje.
'Daar ben ik niet van.'
Het is voldoende om je met behulp van dit zinnetje in stijlvolle superioriteit af te zetten tegen alles wat er zojuist geopperd werd. Aan tafel wordt begripvol geknikt en gegrinnikt.
In de toekomst volstaat het afwerken van een aankruislijstje met zaken waar men wel of niet van is. Een gesprek wordt op die manier overzichtelijk, eenvoudig en ook voor brede bevolkingsgroepen toegankelijk. Bovendien wordt de uitzendtijd bekort wat weer andere voordelen met zich meebrengt. Nog even een trending topic, een leuk doordraaifragmentje, de zappservice en we kunnen lekker gaan lezen.
Of bent u daar ook al niet meer van.

Schrijver: trawant, 5 maart 2012


Geplaatst in de categorie: taal

4.1 met 10 stemmen 239Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
17 maart 2012
Email:
joke190411telfort.nl
Daar ben ik niet van: "hartenkreten"...helaas.

Graag gelezen!
Naam:
Len Cornelis
Datum:
5 maart 2012
Leuke hartenkreet. Smaakt voor mij beslist naar meer. Inderdaad, je beschrijft een akelige uitdrukking. Zomaar erin geslopen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)