Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Eendenleed

Onlangs zag ik aan de kant van de snelweg een doodgereden vrouwtjeseend. Het was niet de eerste eend, die ik langs de autowegen heb zien liggen, maar ondanks het eelt op mijn ziel blijf ik het een hartverscheurend tragedie vinden, dat vrije vogels door snelle auto's worden aangereden.

De economie en de maatschappij schijnen deze ongelukken als bijkomende sneuïgheden af te doen, maar ik durf nog steeds te stellen, dat het menselijke, mobiele verkeer afgesneden is van de pure natuur en dat blijkt door de verkeersongelukken en het doodrijden van argeloze dieren.
Zo heb ik eens mijn dierbare hond verloren, omdat hij meestal gelijnd op straat verscheen, maar doordat hij door de voordeur ontsnapte, ging hij door het dolle, vanwege de heerlijke vrijheid, die hij opeens beleefde, maar hij snapte niet dat de snelweg gedomineerd wordt door harteloze snelheidsmonsters, waardoor hij met een bloedende bek in mijn armen belandde.
Auto's zijn de robotroofdieren van het heden. Het is een lullig eeuwtje dat die automobielen het straatbeeld beheersen. Steeds meer mensen, steeds meer auto's, omdat velen voor dat statussymbool zwichten, zonder over de gevaarlijke nadelen na te denken.
Die krengen staan hutje mutje in alle Nederlandse straten en ze verdringen meer en meer de wetten van de natuur. De dader van de moord op die eend, die ik zag liggen, is gewetenloos doorgereden en je kunt er vergif op innemen, dat er talloze huisvaders zijn, die onderweg egels, herten, konijnen, kikkers en eenden aanrijden en die met een zalige glimlach hun vrouwen kussen en hun kinderen vragen hoe het op school was, zonder spijt over hun meteen verdrongen misdaden.

Wat me nog het meeste pijn deed, waren de twee mannetjeseenden, die wanhopig met hun snavels het hoofd van de gestorven eend wilden aansporen om weer in beweging te komen, maar de geliefde nek bleef slap hangen.
Het is echt geen sentimentele onzin om jezelf in een dier te verplaatsen, want daardoor blijf je menselijk.

Dieren, beste mensen, zijn per slot van rekening veel belangrijker en heiliger dan die moorddadige ondingen, die jullie zo verafgoden, maar waarmee jullie ondertussen veel eendenleed veroorzaken.
Inderdaad, neem wat vaker de fiets!

Schrijver: Joanan Rutgers, 3 april 2012


Geplaatst in de categorie: dieren

3.9 met 11 stemmen 226Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Monique Methorst
Datum:
4 april 2012
Email:
moi636yahoo.com
Ben het eindelijk met je eens, fijn dat er mensen zijn die er ook zo over denken. Soms zie ik films over tijden zonder auto's, moet een machtige tijd geweest zijn. En soms ontkom je er niet aan, maar van mij mag het een heel stuk minder, ze zijn slecht voor het milieu.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)