Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Carice nu ook op CD

Je komt ze meestal zaterdags tegen, van die opgefokte jongeren, die je zo nodig een abonnement op een foute krant willen aansmeren, deze keer was het het Algemeen Dagblad, met als afgeprijsd welkomstcadeau een E-reader, wat een bibliotheek in een handig formaat is. Ik zei dat mijn financiën een abonnement op een krant niet toelaten. Ietwat meewarig keek hij mij na en ik mocht de krant natuurlijk meenemen. Ik blij, want zo'n papiermassa kost tegenwoordig twee euro zestig, wat vroeger meer dan vijf gulden was. In gedachten zie ik talloze woudreuzen vallen omwille van oppervlakkige schreeuwerigheid, die vluchtige driften dient, maar verder geen enkele waarde heeft.

Van die hele dikke krant vond ik de aandacht voor de debuut-CD van Carice van Houten nog het meest interessant, wat op zich al wat zegt over het niveau van de desbetreffende krant, maar De Telegraaf is natuurlijk nog erger, waarvan de Garfield-strip al jarenlang het beste nieuwsbericht is. De foto van Carice is genomen door Janey van Ierland en dat mag best eens extra genoemd worden, want ze heeft het geniaal gedaan, door Carice bijna als man weer te geven, met een colbert, die geen borsten lijkt te suggereren en een klassiek hoedje, dat de illusie complementeert. Juist voor een sekssymbool en rasactrice als Carice is dit showbeeld ontluisterend en verheffend.

Het idee voor een CD begon in 2010, toen ze met de zanger van Kane 'No Surrender' zong, ten bate van Haïti. Haar CD 'See You On The Ice' is nu te koop in de muziekwinkels, ik bedoel de Free Record Shops, want dat is de laatste der Mohikanen. Snabbelaars als het Kruidvat of de V&D reken ik even niet mee.

Carice zingt veel over haar liefdesverdriet, over ontplofte en gestolen verlangens, over het niet kunnen vasthouden van de geliefde, over het niet kunnen hanteren van de samenzijn-situatie, over de droefenis van vaarwel zeggen en weer wegzinken in de onbarmhartige eenzaamheid van iedere hartverduisterende dag.
Ze is nu zesendertig en nog steeds zonder manlief. Ze is dan ook wel een heel exclusieve vrouw, hoogstwaarschijnlijk te artistiek en ongrijpbaar voor een vaste relatie, al wensen we haar dat geluk natuurlijk van harte toe, maar iedereen weet dat het huwelijksgeluk al begint met een enorme fake-vertoning in witte kledij en met heel veel opgeklopt feestgedruis. Die illusie is godzijdank allang doorgeprikt. Echtparen, die in de stadskrantjes bezoek krijgen van hun burgemeester, omdat ze vijftig of zestig jaar getrouwd zijn, zien er dan ook vaak uit als antieke meubelen en fossiele, ruwlederen, zielloze karikaturen.

'Muziek is mijn beste vriend' kopt het artikel over haar, wat best een beetje triest is, je gunt zo'n topactrice toch iets meer dan een liefdesrelatie met de muziekindustrie en de vele filmrollen, die ze glorieus vervult. Ze is niet voor niets nu de beste actrice van ons land en ver daaraan voorbij.
Marilyn Monroe probeerde het ook als zangeres en het was best schattig, maar als actrice gooide ze hogere ogen en dat is hetzelfde met Carice. Doe waar je het beste in bent, lieve schat, en laat je niet meer verleiden tot middelmatige zijwegen, die de commercie dienen, maar niet jouw integere kunstenaarshart. Oftewel, schoenmaakster, blijf bij je leest en spaar je stem voor verdere toprollen.

Krijs maar eens hard om deze ijskoude zijweg en ga gedreven en hartstochtelijk verder met je grandioze filmcarrière!

Ik prop de lelijke krant in een papiercontainer en ik meen even jouw gestalte en glimlach te zien in een sierlijke vrouwenbuiging. 'Gemene actrice!', grinnik ik.

Schrijver: Joanan Rutgers, 27 september 2012


Geplaatst in de categorie: idool

1.0 met 6 stemmen 125Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)