Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Wat is dood?

Wat is dood?
Het woord ‘dood’ roept bij de meeste mensen een gevoel van angst en verdriet op. Veel mensen hebben in hun naaste omgeving immers wel iemand verloren. Liever denken we niet aan de dood en stoppen het weg. Toch behoort de dood net als de geboorte bij het leven. Er is een begin en een einde aan ons aardse bestaan. Wat de dood zo eng maakt, is het ongrijpbare ervan, evenals het feit dat we niet meer kunnen praten met onze dierbare en hem of haar niet meer kunnen vasthouden, waardoor we diegene missen. Iedereen die iemand verloren heeft, herkent die lege plek in zijn of haar leven. Maar is dood wel dood? ‘Nee’ zeg ik dan vanuit mijn geloof. Het aardse leven houdt op, maar het eeuwige leven niet.
Om te begrijpen wat ‘dood’, of beter gezegd ‘overgaan’ is, moeten we eerst weten dat de mens uit een lichaam, een ziel en een geest bestaat. Het lichaam is wat we zien, wat we kunnen aanraken. De ziel is de mens zelf met al zijn eigenschappen. Een lichaam kan niet leven zonder ziel, zoals een jas niet kan bewegen zonder dat een mens hem aantrekt. De geest is naar mijn mening de liefde die een mens bezit. Naar mijn overtuiging is dat de goddelijke liefde die we kunnen uitdragen naar onze naasten.
Als we sterven, laten we het lichaam achter als een behuizing waar de ziel in heeft gewoond. Onze ziel verhuist, gaat over naar een andere levenssfeer, een sfeer waar men in liefde wordt opgevangen en verder kan groeien in de ware liefde. Dat geloof ik, maar het kan voor een ander heel anders zijn. Er zijn mensen die geloven dat we in onze kinderen voortleven, of dat we telkens opnieuw geboren worden op aarde. Het staat iedereen vrij om te geloven wat hij wil, maar laten we proberen om kracht te putten uit het idee dat de mensenziel voort blijft bestaan, hoe men dat ook interpreteert.
Mogen deze woorden een troost zijn voor mensen die een dierbare missen.

Schrijver: Dyenne Hendrikse, 3 december 2012


Geplaatst in de categorie: overlijden

2.0 met 3 stemmen 138Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)