Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

MAX flopt maximaal

Oudejaarsavond 2012. Vroeger kon je daar als televisie-kijker extra naar uitkijken, want dan werd er feestelijk uitgepakt. De jaren van Freek de Jonge en Joep van het Hek zijn ook al nostalgie geworden. Wim Kan is in de ogen van velen een fossiel. Hij was vaak veel te politiek gericht en dat maakte het er voor de doorsnee Nederlander ook niet vrolijker op. Hij hoorde bij de softie-cabaretiers.

Even de televisie-gids bekijken.
Op Nederland 1 krijgen we ene Erik van Muiswinkel, die samen met enkele collega's gaat proberen om ons aan het lachen te brengen. De keiharde cabaretiers als Theo Maassen zijn niet present, nee, in tijden van crisis is het gepaster om de gulden middenweg te kiezen en niet te extreem van leer te trekken. Pas op de plaats. Plaats rust. Muiswinkel, muisniveau neem ik aan.

Maar het is nog veel erger op Nederland 2, waar omroep Max de hele avond heeft gegijzeld. Om zes uur beginnen ze met de musical (godallemachtig, hoeveel mensen haten dat soort films niet!) 'High Society', met de klassieke filmsterren Bing Crosby, Frank Sinatra en Grace Kelly. Die ellende duurt tot kwart voor acht, als je nog niet gestikt bent in een krentenoliebol.
De EO neemt even over met wat natuurpracht ter glorie van de Heiland en dan worden we opgegeild met de spectaculaire, komische toneeluitvoering van derderangs acteurs in 'Lang zal die Leven!', alleen die titel slaat al als een zwabberaar op een drumstel.
Dan volgt een show voor bejaarden van anderhalf uur, met uitgemolken gasten als Mies Bouwman, Erica Terpstra, Ilja Gort en Koos Postema. De saaiheid ten top, al kan Ilja ons natuurlijk naar de wijnfles doen grijpen, wat we zeker zullen doen, gezien de onzinpraat van deze oubollige gasten uit het jaar nul.

Denk je dat je het gehad hebt, vervolgen ze hún avond met een muziekprogramma, dat doorgaat tot in 2013. Er komen een soort nep-Pointer Sisters, LA The Voices - denk aan de VVD-overwinning - ga nogmaals over je nek, een gospelkoor, ja, daar zitten we met z'n allen op te wachten!, en Melissa Venema, een trompettiste, die onlangs schitterde in 'Kerst met de Zandtovenaar' in mijn woonplaats Gouda, een prachtige jongedame, maar zo Amerikaans bigsmile-achtig. Geloof doet wonderen, weet je wel.

Ben je bekomen van de wrange champagne, denk je nog even bij te komen met goedkope wijn van de Lidl, kijk je ineens naar de muziekspecial 'Tony Bennett Duets', wat het nieuwe jaar voorgoed verknalt, als het al niet door al die illegale handgranaten is gebeurd. Is dit fucking Syrië of wat! Ik heb net als de meesten nog nooit iets van die Tony vernomen, tot de eerste dag van 2013, waarbij hij en zijn oersaaie gasten mij een hartverzakking bezorgen, waarna ik snel naar de herhaling van die ene Erik van Muiswinkel zap en doe alsof ik volop heb genoten en mijn laatste wakkere minuten de overtreffende trap van oudejaarsavonden beleef, omdat ik in Schopenhauers lineaire denklijn geloof en niet wil dat de economische crisis de stand van zaken op mijn rots in de branding, het altijd vrolijke beeldscherm, vergalt.
MAX mag dan mijn illusies kapot bombarderen, ik weet zeker dat ze in 2013 worden wegbezuinigd. Hadden ze met hun 'Toen was geluk heel gewoon'-mentaliteit maar moeten omschakelen en Mies Bouwman een dikke joint en een glas cognac moeten aanbieden. En daarna interviewen! Oelálá!...

Oudejaarstévé 2013 is wat mij betreft voor BNN, VPRO en VARA.

Schrijver: Joanan Rutgers, 31 december 2012


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.9 met 7 stemmen 140Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Fred
Datum:
1 januari 2013
Helemaal met je eens, op je slotzin na. In de loop van de avond de tv de tv gelaten en Rammstein in de cd-slede gewurmd. Afgesloten met Faithless, God is a dj.
Naam:
Monique Methorst
Datum:
1 januari 2013
Email:
moi636yahoo.com
Ik heb wel wat beters te doen op oudejaarsavond dan de tv aan te zetten. Er is meer in de wereld dan het eindeloos turen naar anderen. Wat ik jammer vind, is dat je mooie woordspelingen schrijft, maar gebruikt voor een onderwerp als de tv.
Ondanks onze meningsverschillen wens ik jou ook een goed 2013 toe Joanan.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)