Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Weloverwogen

Het zat al een tijdje te broeden in mijn hoofd en in mijn gevoel. Een periode van goed doordachte afwegingen ging vooraf aan het besluit om met ingang van heden definitief te stoppen met inzendingen naar de sites nederlands.nl en die van gedichten.nl.

Vanaf het begin van mijn eerste inzending in 2005 heb ik in het verleden al twee keer eerder dit voornemen geuit. Even zoveel keren ben ik daarna toch weer op mijn schreden terug gekeerd, mede omdat loftuitingen van enkele personen mijn ijdelheid streelden en mijn twijfel grotendeels weer deed verdwijnen.

De Russische schrijver Fjodor M. Dostojewsky (1821-1881) zei eens het volgende: “Voordat u begint te handelen, moet uw geest vrij van twijfel zijn”. Dat zal zelfs mijn mentor Lodewijk, die mij destijds aanmoedigde om te gaan schrijven, als kenner van de Russische literatuur volmondig kunnen beamen. Dit in aanmerking genomen heeft mij geholpen om mij over de volgende feiten rekenschap te geven. In 2005 nam ik mij voor, ondanks mijn beperkingen inzake flexibiliteit en belezenheid, de sprong in het diepe te wagen, echter alleen onder de mijzelf strikt opgelegde voorwaarden. Deze hebben het mij soms knap moeilijk gemaakt, aangezien sommige gedragspatronen in mijn inzendingen maar ook in het uiten van enkele reacties op gespannen voet stonden met mijn karakter.

Door te kiezen om slechts te schrijven en/of te reageren met ‘respect’ voor andersdenkenden en ook het voornemen nooit iemand in zijn eigenwaarde aan te tasten, te kwetsen of beledigend te bejegenen, werkte ik juist daardoor in de loop van de afgelopen jaren een louter positief en braaf imago in de hand. Daarmee etaleerde ik tevens en telkens weer een hypocriet beeld van mezelf. Ik liet alleen mijn goede kanten zien en ik had, laat ik eerlijk zijn, daarom ook niet de illusie, dat iemand met een gezond verstand daar jaren achtereen iedere keer weer opnieuw intrapt. Vrijwel iedereen had inmiddels tussen de regels door mijn ware gedaante al lang ontdekt; toch begon mij deze manier van schrijven steeds meer te irriteren. Perfecte mensen bestaan niet en daarom ben ook ik zo iemand, die in het dagelijks leven bij tijd en wijle onwelvoeglijke taal bezigt, driftbuien kent en ja, die ook wel eens vloekt, al ben ik op het laatste alles behalve trots.
Voeg daarbij de erkentenis, dat mijn bijdragen nooit echte hoogstandjes waren terwijl ik watertandend die van anderen vol waardering las, dan is het plaatje bijna compleet. Het uitblijven van enige inspiratie – het duurde te lang eer de bron weer enigszins was gevuld - en het nalaten van mijn concentratie ontnamen mij de lust om er nog moeite voor te doen. Dat vreet aan me en dat is niet goed. Een minderwaardig gevoel is net zo slecht voor de karaktervorming als zelfoverschatting, en binnen deze twee marges lag ook de ruimte van mijn geringe veelzijdigheid. De Griekse filosoof Heraclitus (540 v.C. – 480 v.C.) omschreef het als volgt: “’s Mensen karakter is zijn lot”.

Dit van me afgeschreven hebbend laat onverlet, dat ik al die jaren met veel genoegen beide sites heb bezocht en van inzendingen heb voorzien. Door andere inzenders te lezen en met sommigen van hen sporadisch van gedachten te wisselen, heb ik toch veel geleerd. Daarom verlies ik beide sites ook in de toekomst niet uit het oog. Ik zal regelmatig alle tabbladen doorspitten om bij te blijven of ontwikkelingen te volgen. Lezen is nu eenmaal minder inspannend dan creativiteit moeten genereren, zeker wanneer die zo af en toe zo goed als niet aanwezig is. Ook zal ik me onthouden van welke reactie dan ook, want iemand die niet meedoet aan de sport moet zich ook niet met de spelregels bemoeien. Op die manier blijf ik toch een zekere mate van contact houden.

Rest mij alleen nog een ieder die korte of langere tijd geïnteresseerd waren in mijn inzendingen te danken, ook voor hun rechtvaardige en opbouwende kritische reacties. Dank ook voor degenen, die mij vanaf het begin ruim zeven en een half jaar hebben gevolgd en tot op heden trouw zijn gebleven, onder wie vooral de vrienden Lodewijk en Auke. Een pluim eveneens voor de redacties van beide sites, die altijd goed en vooral prompt hebben gecommuniceerd en gehandeld.

Ik beëindig mijn medewerking oprecht gemotiveerd, weloverwogen en vooral zonder spijt maar wel met een tikkeltje weemoed. Mij blijft de mooie herinnering, waarover de Duitse dichter Jean Paul (1765 – 1825) schreef: “De herinnering is het enige paradijs waaruit wij niet verdreven kunnen worden”. – Het ga u allen goed; ik wens u toe dat de bron van inspiratie en de inktpot nooit moge opdrogen en de geest en de pen altijd scherp moge blijven!

Lectores vale, gratias agens vestro subsidio.

Schrijver: Günter Schulz, 8 januari 2013


Geplaatst in de categorie: afscheid

4.4 met 15 stemmen 527Er zijn 12 reacties op deze inzending:

Naam:
Auke Vos
Datum:
15 januari 2013
Beste Günter,
Je hebt vele lezers van jouw pennenvruchten laten meegenieten, hun loftuitingen zijn daarom dik verdiend.
Jouw weloverwogen besluit en zelfanalyse om te stoppen dwingt respect af. Een voorbeeld voor menigeen, die de touwtjes in handen denkt te hebben, om onze maatschappij op een ordentelijke manier te leiden.

Meesterlijk!
Auk
Naam:
George
Datum:
11 januari 2013
Veel respect voor deze grondige zelfanalyse. Zeker, niemand is perfect. 't Vergt moed om goed in de spiegel te kijken en dan zien we een mens dat zich vaak mooier,anders voordoet dan-ie is. Als iedereen voldoende zelfkritiek had dan was kritiek overbodig.
''s Mensen karakter is zijn lot.' Een prachtige observatie van Heraclitus en toepasselijk geciteerd. Dat geldt voor jou, voor mij, voor ( denk ik)iedereen. We hebben meerdere kanten en zijn beperkt. Dat weten we maar beseffen we niet altijd. Jij wel. Compliment daarvoor.
Uit je bijdrage blijkt overigens het tegendeel van beperkte belezenheid. Wees zacht voor anderen, maar hard voor jezelf. Maar ook weer niet té streng hoor.
Hartelijke groet,
GK
Naam:
J.de Groot
Datum:
10 januari 2013
Email:
joke190411hotmail.com
Nog even Günter...herken je deze nog?

Naam: Günter Schulz
Datum: 03-03-2011
Emailadres: ag.schulzattiscali.nl
Bericht:
""Zo kunnen dichten. Beeldend en meeslepend. Compliment - ik denk, dat ik mijn pas begonnen pogingen maar weer ga beëindigen; de lat ligt voor mij te hoog.""

Als ik zo zou kunnen schrijven, zoals jij,
de lettersmit...
zou ik er zo aan beginnen.
Niks hoogdravend maar, warm, doordacht en eerlijk.

(Dat je nu toegeeft, ik moest mezelf vaak beheersen, pleit nog meer voor je!)
Naam:
Lodewijk
Datum:
9 januari 2013
Er schoot mij een oud liedje in gedachten: ,,Kom weer naar huis als je verandert van gedachten''.
Naam:
Monique Methorst
Datum:
9 januari 2013
Email:
moi636yahoo.com
Jammer, want jouw schrijven is van hoog niveau, blijf alsjeblieft reageren, misschien wellicht toch nog eens insturen!
Naam:
Dyenne
Datum:
9 januari 2013
Email:
dyenne72home.nl
Jammer dat u stopt! Bedankt voor alle mooie inzendingen en respectvolle reacties.
Het gaat u goed!
Naam:
Fred
Datum:
9 januari 2013
Ik heb jou gevolgd, vanaf de eerste keer dat je durfde, en toen zat ik hier ook maar net. Weet je nog, uit de bocht gevlogen waar jij mij verbijsterd achter liet.

Ik schenk jou mijn liefde en hoop toch op weerwoorden, groetjes aan de vrouw.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
9 januari 2013
Jij viel me vooral op door je scherpzinnigheid, je eerlijkheid en je hoge niveau. De titel 'Weloverwogen' spreekt boekdelen.
Ik begrijp dat je voor meer rust in je leven kiest, wat ik je volop gun. De uitgever Martin Ros zei eens, dat als je op de literatuur bent uitgekeken, je gewoon opnieuw beginnen moet. Misschien vanuit een andere uitvalshoek. Krik je zelfbeeld op en enter een nieuw schip.
Merci beaucoup voor je persoonlijke reacties! Ik hoop dat je als lezer nog eens geprikkeld wordt om weer zelf in de pen te klimmen, want ieder mens heeft het recht om op 'schijnbaar resolute beslissingen' terug te komen. Je integriteit en je vakkennis is duidelijk overgekomen.
Kies voor je persoonlijke geluk, wat dan op je medemensen overstraalt. Relax, man, maar behoud de ruimte om alsnog je wijze zegje te doen! Zo niet, dan bewonder ik je moed om in een bepaalde leegte te duiken!...
Ik wens je na Nederlands.nl nog veel meer waardering en sympathie toe!...
Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
8 januari 2013
Email:
klaassens38zonnet.nl
Beste Günter, ik vind het echt jammer dat je niets meer zult insturen en ook niet meer zult reageren. Jouw teksten heb ik altijd gewaardeerd. Daarom doet het me verdriet dat je stopt met schrijven. Dat betekent niet dat het contact verloren hoeft te gaan, want je kunt me altijd mailen. Het ga je goed, Günter!
Naam:
Len Cornelis
Datum:
8 januari 2013
Uiteraard gaan wij jou missen. Echt mooi stuk als afscheid. Met een prachtig kritische analyse van eigen schrijfgedrag op de site. Eerlijk op rij gezet. Stemt beslist tot nadenken. Vooral over grijzig gebied tussen respectvolle bejegening, leesbare boosheid, of pittige kritiek. Het ga je goed. En geef toch maar af en toe, gezouten of ongezouten, commentaar.
Naam:
Redactie
Datum:
8 januari 2013
Email:
infonederlands.nl
Jammer...

Bedankt voor je compliment.

Tot lezens!
Naam:
J.de Groot
Datum:
8 januari 2013
Email:
joke190411hotmail.com
Günter, ik zal je zó MISSEN!
Het ga je goed, het is jouw keus.
Bedankt voor al je mooie reacties.

(P.s. dit keer moeten bedankjes mogen!)Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)