Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Vergeet Pussy Riot niet!

Het drietal van de punkgroep 'Pussy Riot' mag dan voor een groot deel uit het wereldnieuws verdwenen zijn, het is goed om je zo af en toe nog eens de protestbeelden van hen te herinneren.
Een kort, maar zeer krachtdadig optreden in een kerk, waarbij zij vooral het schietgebedje voor Moeder Maria benadrukten, waarin zij vroegen of Zij maar vooral het Russische volk mag verlossen van president Poetin en zijn inhumane regime.

Amnesty International heeft de drie volkomen onschuldige jongedames erkend als gewetensgevangenen. Het meest hemeltergende is wel dat de Russisch orthodoxe kerk halsstarrig volhoudt in hun verkapte banvloek om de integere, godlievende jongedames niet te vergeven. Dit is een zwart teken aan de wand van hun pronkzuchtige kerkgebouwen, want Jezus Christus hamerde keer op keer op het feit dat wij elkander moeten vergeven. Hij zei zelfs, dat als men jou op de linkerwang slaat, vraag dan ook of men jou op de rechterwang wil slaan. Vergeef elkander, want niemand van de mensheid is zonder zonde en alleen God de Vader is in staat om over een mens te oordelen.
Vergeef niet tientallen keren, maar duizenden keren. Met als hoofdthema 'Heb iedereen lief, ook je grootste vijanden!'. Daarom hoef je de mens Poetin ook niet grondig te haten, maar mag je het systeem, dat hij in gang houdt, wel ten diepste afwijzen.

Over het gebedje, waarin Pussy Riot aan Moeder Maria vraagt of Zij Poetin wil verjagen, schrijft de in Antwerpen wonende Russische schrijver Aleksandr Skorobogatov:
'Vroeg of laat wordt het punkgebed door de Heilige Maagd toch wel gehoord. Vooral als de Moeder Gods punkrock weet te appreciëren.'
(De Morgen, 2 februari 2013)

Jekaterina Samoetsevitj mag dan vrijgesproken zijn, reken maar dat dit bandlid dagelijks zeer nauwlettend geschaduwd wordt. Als ik haar was zou ik zo snel mogelijk proberen naar Europa, Amerika of Australië te verhuizen. Maar ik begrijp ook dat zij liever in Rusland blijft, om er voor haar medebandleden te zijn, wanneer die over twee jaar vrijkomen. Mogen we hopen. Ze zullen alle drie achtervolgd blijven, dat is wel zeker, wat mij betreft zijn ze uitermate van harte welkom in Nederland. Samen met hun gezinnen.

Nadezhda Tolokonnikova zit gevangen in een strafkolonie voor vrouwen in Mordovië, 400 kilometer onder Moskou.
Maria Aljochina zit gevangen in Perm.
Beide jongevrouwen leven onder zeer zware omstandigheden. Nadezhda heeft last van hoofdpijnen en extreme vermoeidheid. Ze is ziek en overwerkt. Volgens haar advocate Irina Chroenova is ze ter observatie overgebracht naar de ziekenboeg.

Hoe ziet het leven in zo'n strafkamp eruit? Welnu, in zo'n mensonwaardig kamp moeten pakweg duizend vrouwen het doen met vijftien toiletten in de open lucht. Dat is zo'n 66 mensen voor één toilet. Stel je dat maar eens voor. Dat zal de hygiëne geen goed doen en het gevoel van privacy grofweg ondermijnen. De gevangenen dragen allemaal dezelfde, vieze hoofddoeken en synthetische jassen. Iedereen moet goed opletten en zich netjes gedragen. Een paradoxale eis in zulke omstandigheden. Er wordt elke dag om zes uur in de ochtend opgestaan, waarna er tot zeven uur een ochtendgymnastiek in de buitenlucht volgt.
Denk je dat eens in, terwijl je moet leven op onsmakelijke pappen en soepen, die er op gericht zijn om je net voldoende energie te geven om het dagelijkse naaiwerk vol te houden. Er moeten jassen (werkkleding) gemaakt worden en er heerst een bizar hoge werkdruk, want er moet aan een bepaald aantal jassen per dag worden afgemaakt.
De onterecht gevangenen werken tot vijf uur 's middags in de saaie naaifabriek. Om zes uur is er een strenge inspectie en om tien uur 's avonds dient men te gaan slapen. Men mag vier keer per jaar drie dagen samenzijn met de partner of het gezin. Na het afscheid nemen zijn de meesten zwaar depressief. In de vrije tijd wordt er onderling veel agressie uitgeleefd.
(Met dank voor de informatie aan Thalia Verkade, NRC, 22 oktober 2012)

Het Jezus-gebed is afkomstig uit de Russisch-orthodoxe kerk, dus niet geheel onchristelijk, want het is kort en uiterst effectief:
Jesu Christi, kyrie-eleïson! (Heer Jezus, Ontferm U over ons!).
Sommigen herhalen dit gebed inwendig continu en behalen daardoor een grote staat van heiligheid. Al is het maar één keer, zeg het even vol medeleven met de zozeer onheus bejegenden: Heer Jezus, ontferm U over Nadezhda en Maria!...
Bij voorbaat mijn grote dank!

Schrijver: Joanan Rutgers, 3 feb. 2013


Geplaatst in de categorie: liefde

3,5 met 12 stemmen 199Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)