Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Mulder versus Kamp

In 'De Wereld Draait Door' van vrijdag 8 februari 2013 was er een vurige discussie tussen Jan Mulder en Henk) Kamp.

Het geschil ging over de gasboringen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in Groningen, waardoor er al meer dan zeshonderd aardbevingen zijn ontstaan. Vele Groningse gedupeerden hebben een schadeclaim ingediend bij de NAM, omdat hun woningen door de aardbevingen scheuringen en verzakkingen vertonen.
De NAM ontkent het effect van hun gas- en olieboringen met de aardbevingen en doet daarbij aan belachelijke struisvogelpolitiek. Minister Kamp zit in het verkeerde kamp (NAM) en geeft er de voorkeur aan dat de NAM de 'eventuele' oorzaak en gevolg mag onderzoeken.
Schrijver Jan Mulder bestrijdt hem en zegt dat juist niet-betrokken partijen die heikele zaak moeten onderzoeken, wat ik absoluut met hem eens ben.
Iedereen begrijpt dat de NAM niet in haar eigen inkomstenbron gaat boren, die gaat juist alles ontkennen en zolang mogelijk de omstreden boringen uitstellen, ook al is dat ten koste van vele Groningse huizenbewoners. Het grote geld geldt hier boven de veiligheid van wat men denkt enkele medeburgers.

Toch is het heel goed mogelijk dat de schaal van de aardbevingen drastisch omhoog kan gaan en dan zijn alle gevolgen niet te overzien. Henk hinnikt terug, dat miljoenen mensen afhankelijk zijn van die gasboringen en dat hun gasvoorzieningen daardoor op het spel staan. Tja, misschien wordt het weer tijd voor koken op houtvuur en kolenvuur, maar dat lijkt geen optie voor de verwende Kamp. Toch geeft de aarde aan, dat Zij het zat is om zo te worden uitgebuit en leeggeroofd. Zonder dat Zij daarvoor iets terugkrijgt.

Op Mulder's vraag of Kamp ook verantwoording voelt, wanneer er bij een volgende aardbeving een steunbalk op een arme boer valt, wat zijn dood betekent, blijft de intellectuele, hartloze minister volhouden, dat de vele, andere huishoudens net zo goed van belang zijn.
Maar die gaan echt niet dood door gasgebrek, wat hij probeert te suggereren. Ondertussen wordt de Groningse bodem, die mij als Groninger zeer dierbaar is, op botte wijze verkracht en wordt de nabehandeling geweigerd/ontkend.
Het wordt de hoogste tijd dat al die ja-knikkers eens nee gaan knikken en hun stupide werksysteem gaan neerleggen. Economische belangen gaan echt niet boven humanitaire belangen, maar dat wil de betweter en zogenaamd medemens-gezinde berekenaar Kamp niet toegeven.
De wereldwijde oliebronnen raken op en de zo geadoreerde automobielen kunnen straks wereldwijd naar de sloop, zodat we weer met paard en wagen kunnen gaan rijden, wat heel wat rustiger is en veel natuurlijker. Wordt tijd, want velen onder ons zijn door de stress zichzelf vergeten. Het moderne tempo ligt veel te hoog en dat is een grote reden voor de huidige ondergang. We vliegen uit de bocht.

Ooit had ik door blauwe korenbonen een LSD-trip en zag ik heel helder, dat de automobilisten bij een benzinepomp energie stalen van Moeder Aarde. Alle olie en gas, die de mensheid heeft buitgemaakt, komt op het conto van zijn misdadigheid. Jan Mulder heeft groot gelijk en die Kampje heeft zijn langste tijd gehad. New Age en natuurbewegingen overstijgen zijn beperkte standaardvisie. De mystieke grootheden schudden verdrietig hun hoofden bij het bemerken van zijn zotternij.
Kamp heeft zijn onderkomen niet in een armoedig dorpje in de provincie Groningen, wat zijn besluit natuurlijk duidelijk maakt. Voor Kamp is de provincie Groningen een lekkere bron van inkomsten en de eventuele slechte gevolgen raken hem niet, want hij ziet het allemaal in een groter geheel, weet je wel, eventuele doden kunnen hem niet verdommen, omdat er meer op het spel staat. Namelijk idiote lariekoek. En daar leent hij zich graag voor.

Het is alsof de duivel zich in engelengedaante opwerpt voor de zogenaamd gedupeerden. Kan het niet anders uitdrukken.

Schrijver: Joanan Rutgers, 9 februari 2013


Geplaatst in de categorie: maatschappij

0.7 met 21 stemmen 217Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
addy rutgers
Datum:
9 juni 2013
Email:
adrutgersgmail.com
Als je simpelweg even kijkt wie de aandeelhouders van de NAM zijn, dan zul je de stellingname van onze regering begrijpen. De heer Kamp vertolkt de visie van de regering helder en transparant. Het wachten is op een revolutionaire groepering met bijbehorende acties die de zaak op scherp gaan stellen. Op dit moment zijn nog steeds multinationals binnen onze fossiel dominante samenleving leading.... het kantelproces is gelukkig al wel ingezet... terug naar normen en waarden die er werkelijk toe doen... intrinsiek en authentiek en geen window-dressing.
Naam:
Nico Noorman
Datum:
9 februari 2013
Email:
niconoormanhotmail.com
Laat ik maar eens positief beginnen over je stukje. Het zou inderdaad goed zijn als niet-betrokken partijen het onderzoek zouden uitvoeren. Zo dat het was het positieve.

Voor de rest vind ik het beeld dat je schetst van de discussie tussen Kamp en Mulder nogal eenzijdig. Ik vond het eigenlijk niet eens een discussie. Ik zag, zoals gewoonlijk, een opgewonden Jan Mulder die op een schreeuwerige toon zijn gelijk probeerde te halen. Ik zag een Henk Kamp die zeer rustig bleef en het verhaal wel vijf keer moest uitleggen omdat Mulder ,zoals gewoonlijk, niet luisterde maar in zijn eigen wereld gevangen zat. Ik snap trouwens niet waarom ze Mulder uitnodigen als gasborings- of schadedeskundige. Of eigenlijk snap ik het ook wel want het is natuurlijk leukere televisie met wat geschreeuw en grote gebaren erbij van Mulder dan het bedaarde geneuzel van een paar saaie experts.

Citaat uit je stukje: “Op Mulder's vraag of Kamp ook verantwoording voelt, wanneer er bij een volgende aardbeving een steunbalk op een arme boer valt, wat zijn dood betekent, blijft de intellectuele, hartloze minister volhouden, dat de vele, andere huishoudens net zo goed van belang zijn”.

Dit is weer zo’n typische vraag waar je niets mee kunt. Ik kan ook vragen of Mulder weer in z’n auto stapt ondanks het feit dat er ieder jaar honderden doden vallen in het verkeer en hij daar dus een bijdrage aan levert. Die honderden doden dat is andere koek dan de hypothetische dood van een Groningse boer. Nee dat zijn echte doden. Met de trein gaat ie nooit hoorde ik hem laatst nog zeggen. Misschien heeft dat ook iets te maken met algemeen- of eigen belang.

Als je dan echt een statement wil maken dan moet hij thuis meteen de gaskraan dicht draaien. Geen eitje meer koken op het gasfornuis en vlug het potkacheltje aan. Je wil toch niet mede verantwoordelijk zijn voor de de dood van een Groningse boer? Hij moet een een actiegroep op richten. “ Red de Groningse boer, gaskraan dicht”.
En als die boer ondanks zijn inzet toch dodelijk door die steunbalk getroffen wordt moet er een standbeeld voor hem worden opgericht die Jan Mulder mag onthullen.

Mulder moet eerst de steunbalk uit zijn eigen oog halen en mag zich daarna druk gaan maken om de splinter in het oog van Henk Kamp. Maar ik denk dat Jan Mulder best met een relativerende blik naar zichzelf kan kijken en heel goed weet wat zijn rol is DWDD.

Trouwens heb je zelf de gaskraan al dicht Joanan of stook je op hout..dan heb ik niets gezegd.
Naam:
George
Datum:
9 februari 2013
Behalve Kamp gaat ook het parlement in de fout. Hebben ze eens een kans om voor duurzaamheid te gaan (afbouwen van gasboren of terugbrengen van lucht in schachten voor tegendruk), kiezen ze ( als altijd) voor het Grote Geld (doorgaan met 'economisch' boren en NAM vrij baan geven).

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)