Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Goochelwoord 'participatie' volksverlakkerij!

Met mooipraterij worden de crisisproblemen echt niet opgelost. Doordat ik een ruim vocabulaire heb, kon ik de eerste troonrede van de koning goed volgen, maar ik kan me voorstellen dat velen er geen donder van snapten. In beide gevallen is het residu-gevoel hetzelfde en verandert het niets aan de lotgevallen van vele Nederlanders, die daadwerkelijk tot de gedupeerden behoren. Daar komen binnenkort nog 2300 beroepsmilitairen bij, die de zak krijgen van deze idee-fixe participatie-samenleving. Alsof er voor het koningshuis en het Binnenhof niet allang ware, niet opgedrongen, betuttelende participatie bestond! (-) De koning en zijn politici beginnen steeds meer op betweterige, zalvende, misleidende predikanten te lijken. Zolang er maar genoeg mensen (vaak brave, aangepaste rijkbedeelden) overblijven, die hen op een voetstuk blijven plaatsen, geven wij als volk de macht uit handen.

De koning wees erop dat wij als volk mondiger worden. Nog afgezien van het feit dat het woord 'koning' bij mij de misstanden van de middeleeuwse hiërarchie oproept, vind ik het volstrekt cliché om mij te wijzen op mijn mondigheid. Ik ben koning over mijzelf. Mijn naam staat ook minuscuul in 'Mijn Droom voor ons Land', omdat mijn voorstel om een deel van Huis ten Bosch aan zwervers af te staan niet langs de jury kwam.

Tijdens het examen van zijn eerste voorleesronde week de camera even uit naar minister Jeanine Hennis-Plasschaert, juist op het moment dat er gesproken werd over het belang en de moed van de krijgsmacht. Je zag Jeanine minzaam buigen. Dit moment werd des te wranger voor mij, nadat niet lang na de troonrede het bericht bekend werd, dat de huidige regering zonder blikken of blozen besloten heeft om 37 Joint Strike Fighter's aan te schaffen. Kosten: 4,5 miljard euro. Zwak excuus door Rutte: 'Het zou gek zijn als wij niet kunnen meedoen met die jachtvliegtuigen!'.
Kortom: mee in de krankzinnige oorlogsrace, ook al gaat dat ten koste van minderbedeelde burgers. De vergrotende trap van vijandsbeeld-denken.

Participatie betekent meedoen. Nou, dat is nog eens inlevend, sociaal meedoen met de minderbedeelden, die steeds meer wegzakken in hun ontkende, weggewuifde (moest ik aan denken toen het koninklijke viertal de verplichte poppenkastscene op het balkon uitvoerde) armoede, terwijl de rijken hun extreem digitaal beveiligde vestingen nog eens van extra snufjes voorzien en er pocherig over uitweiden tijdens hun tien-gangen menu's in champagnebaden. Wel geld jatten van de zieken en de armen en ze ook nog eens onterecht opzadelen met een uit babbelziek-superieur eigenbelang participatie-syndroom.

Ga vooral zo door en gooi nog maar meer olie op de onderhuids gistende, stomende, straks lavastromende (er tikt een tijdbomvulkaan onder het Torentje) psychische burgeroorlog tussen globaal gezien asociale rijken en sociale armen. Nee, ik weiger mee te doen met deze roversbende van het ergste soort, laat jullie piratenvlag maar wapperen, verdedig jullie diefstal (Nietzsche/Marx) maar met sluwe redevoeringen en gewapende marionetten, holle wetten en gelijkgezinde schouderklopperij. Zielloze kaartenhuizen vallen eerder kapot dan jullie denken. Daarvoor hoeft er maar plotseling een rechtvaardig raam open te slaan...

Schrijver: Joanan Rutgers, 18 september 2013


Geplaatst in de categorie: misdaad

3.8 met 6 stemmen 95Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)