Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Hypochondrie

Coba zat voor het raam en dacht aan haar lieve Henk. Ze was bijna tien jaar getrouwd met hem toen hij plotseling overleed. Daarna is ze altijd alleen gebleven. Nu ze zeventig is heeft ze een eenzaam leven, maar dat vindt ze niet erg. Gelukkig komt haar jonge buurvrouw af en toe koffie drinken en helpen met het huishouden. Hulp van een zorginstelling kon ze krijgen, maar dat wilde ze niet.

Kinderen waren haar niet geschonken en omgaan met ouderen in een club deed ze niet. Ze zei eens tegen haar jonge buurvrouw, dat oude mensen alleen maar zeuren over ziektes, maar dat deed ze zelf ook, maar had het kennelijk niet in de gaten. Ze beeldde zich allerlei nare ziektes in. Op een laptop zocht ze een ziekte op en las de verschijnselen en meteen voelde ze, dat het ook had en maakte een afspraak met haar huisarts.

Ze was inmiddels wel tien keer met een ingebeelde ziekte bij de arts geweest, die haar natuurlijk uitgebreid onderzocht en verklaarde, dat zij gezond was. Ze geloofde de arts niet, want steeds dacht ze een andere nare ziekte te hebben. Daarom besloot ze andere artsen te bezoeken en die konden ook niets ernstigs vinden.

Toen ging ze naar een jonge arts, die pas afgestudeerd was. Zij dacht, die zal wel de nieuwste inzichten hebben geleerd en wel kan onderzoeken, waar ze aan leed. Ook deze arts kon geen gevaarlijke ziektes ontdekken, waarna ze diep beledigd tegen hem zei:
"Neem me niet kwalijk dokter, ik vind het belachelijk, dat een jonge arts zoals u het beter denkt te weten dan een oude ervaren patiënt als ik."

Schrijver: kees niesse, 2 december 2013


Geplaatst in de categorie: ziekte

4.6 met 7 stemmen 126Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Petra Hermans
Datum:
26 december 2013
Email:
worldpoet546live.nl
Angst om dood te gaan, is volgens mij een
achterliggende verklaring van hypochondrie.
Ik denk, als je dit voor een groot deel kunt
achterlaten en loslaten, je weer kunt geloven
en genieten in het leven dat nog voor je ligt.
Het kost wel wat, om dit te overwinnen!
Naam:
Kees Niesse
Datum:
4 december 2013
Email:
c.h.niessekpnplanet.nl
Ik vind je reactie belachelijk en beledigend. Er zit geen hilarische bedoeling in. Ik heb zelf die ziekte gehad en heb hulp gehad van een psycholoog.
Van jouw idiote reactie word ik ziek.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
3 december 2013
Sorry, Kees, maar hypochondrie gaat niet over ingebeelde ziekten, maar is een ernstige ziekte op zich, die vele mensen al tot zelfdoding heeft gedwongen.
Je slaat dus hierbij de hilarische plank mis. Levensbedreigende depressiviteit is niet te bagatelliseren door een niet geslaagde pogingen tot humor.
Als je nooit de benauwenis van echte depressie hebt ervaren, dan moet je er zeker niet over blaaskaken!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)