Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

de Weense tram

Deze ochtend pak ik de spitstram naar Utrecht. Het moet er toch een keer van komen. Sinds eind vorig jaar mijn vertrouwde buslijn is opgeheven, onderzoek ik alternatieven om van huis naar werk te reizen. Die blijken er te zijn. (Nieuwegein lijkt saai, maar vergis je niet). Afgelopen week heb ik de sneltram genomen. Wat op zich een rare naam is voor een tram die langzamer rijdt, en op iedere halte stopt. Maar nu neem ik dus plaats in de Spitstram.

De Spitstram is een rammelend rood-wit geschilderde, enigszins gedateerde tram uit Wenen, die tijdens traject Nieuwegein Zuid-Utrecht Centraal station, doorraast en slechts twee keer een halte aandoet, voordat hij met gierende remmen op zijn eindbestemming stopt.
Dat deze prachttram uit Wenen komt, vind ik een romantische gedachte. Dat de vering ook over historische eigenschappen beschikt, wordt mij hardhandig duidelijk gemaakt, als de tram vaart begint te maken. Het lezen van nieuws of het typen van een berichtje op mijn Samsung: niet te doen. De letters dansen voor mijn ogen, mijn schouders schokken mee op het ritme van de tram. Vanaf dat moment onderga ik deze rit. Er zit niks anders op dan me goed vast te houden en naar buiten te kijken. Ook de stoelen zijn van Weens hardhout gemaakt. Wat een belevenis. Als ik uiteindelijk uitstap, voel ik me misselijk en verward. Er is geen sprake van sleur of een duf hoofd. Het is alsof ik zojuist een ritje in de achtbaan heb doorstaan. Tijdens mijn dollemansrit, zaten er slechts vijf mensen in deze tram. Niet iedereen houdt ervan om eens flink wakker geschud te worden. Stralend en bevrijd, loop ik richting het station. Ik voel mijn lijf, het is alsof, ja alsof ik een pak rammel heb gehad. Er Is Iets Gebeurd. Alsof al mijn organen weer even opgeschud zijn. Mijn hoofd is leeg, op een gedachte na: ik leef! Dan kijk ik op mijn horloge: ik ben een kwartier eerder. Ik zucht diep, het is nauwelijks te bevatten. Ik kan niet wachten tot maandag.

Schrijver: Mohair
Inzender: Monique Louis, 11 januari 2014


Geplaatst in de categorie: reizen

4.3 met 3 stemmen 319Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)