Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

NRC vloert platvloers schrijversechtpaar

Slechts zelden wordt een theaterstuk breeduit op de voorpagina van een krant besproken. De NRC durfde het aan met het megaproject 'Anne', dat ondanks alle lovende bombarie vooraf volgens de NRC-kunstrecensente Herien Wensink totaal niet aan de verwachtingen voldoet. De voorstelling kostte miljoenen euro's, waardoor de rekwisieten en het op schaal nagebouwde Achterhuis wel kloppen, maar dat is geen garantie voor het inhoudelijke toneelspel. Ook de champagne en kostbare menu's kunnen de kwaliteit niet opkrikken. Het rijke publiek is zelfs een doorn in het oog van de ware fan van Anne Frank. Anne had destijds maar amper te eten en kon fluiten naar een dagelijks roesdrankje.

De 36-jarige Herien Wensink noemt het theaterstuk 'braaf, eendimensionaal en met gebrek aan gelaagdheid!' Een ferme dolksteek in de harten van Leon de Winter en Jessica Durlacher, die zeggen alles gegeven te hebben. Herien werkt zeven jaar voor de NRC en de hoofdredacteur Peter Vandermeersch zag de voorstelling ook en hij was het volop met haar eens.

Is hiermee ook meteen het literaire werk van het Joodse schrijversechtpaar aangetast? Nee, maar ze hebben er wel flink van langs gekregen en het is nu wel de vraag of zij nog wel in staat zijn om diepzinnige, revolutionaire en overtuigende romans te kunnen schrijven.

Er is geput uit al het materiaal dat van Anne Frank beschikbaar is, maar misschien is daardoor juist hun eigen, creatieve interpretatie verloren gegaan. Overspoeld door feitelijke informatie. En dan koning Willem met de hoofdrolspeelster arm in arm...

Maar met Anne Frank heeft al die publicitaire, oppervlakkige poespas geen donder te maken. Van de diepe ellende, die Anne heeft meegemaakt, is een wezenloos, spectaculair gedrocht gemaakt, een golem, een reusachtig bouwwerk zonder levende stenen. De tragische ziel van Anne is als populair koopwaar tentoongesteld. De bron, haar dagboek, is duizenden keren beter. Alle opsmuk en geldpomperij ten spijt.

Leon en Jessica zijn integere, getalenteerde, liefdevolle, gedreven schrijvers, daar niet van, maar dat is nog geen garantie voor altijd glansrijke prestaties. De roem kan ook verlammend werken. Ze hebben te veel hooi op hun vork genomen en te weinig literaire diepgang getoond. Bovendien moeten ze voortaan maar nooit meer gaan samenwerken, want dat betekent geheid de dood in de pot.

Schrijver: Joanan Rutgers, 10 mei 2014


Geplaatst in de categorie: toneel

3.0 met 1 stemmen 298Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
4 juni 2014
Leon en Jessica hebben mij inmiddels vergast op een heerlijk diner in een Le Garage en de begeleide wijnflessen maakten me zo dronken, dat ik mijn visie over hen moest veranderen, edoch, niet van lange duur, want het was mij spoedig duidelijk, dat ik bedonderd ben en ondanks hun integriteit aangaande Anne Frank, blijf ik nog steeds bij mijn onwrikbare standpunt. Anne was juist extreem pover, sober en ingesnoerd. Daar past geen enkele hyperfrivoliteit bij!...
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
14 mei 2014
Je negatieve, eenzijdige, denigrerende visie over mij slaat kant nog wal.
Naam:
R. Ekenmeester
Datum:
11 mei 2014
Ben jij er zelf naar toe geweest Joanan, heb jij dat geld wel?
Jij hebt altijd alles vanuit de media, en je kletst alles na, wat in je kraam te pas komt.
En anders is er altijd nog de Encyclopedie.
En jij denkt je eigen weg gevonden te hebben in dit leven en je gedachtewereld. Is daar iets mis mee, nee hoor.
Maar wat moet een ander daarmee?

Denken de wijsheid in pacht te hebben, ja zo denken er velen, juist door je in veel materie verdiept te hebben heb je een eigen denkwereld ontwikkeld, die jou je verheven doet voelen boven alle anderen.
Zo zijn er nog een paar op deze site, maar jij bent beter, jij bent de beste toch Joanan!
Zo denken er dus meer, ik moet verkondigen, alles uitdragen van wat "IK" meemaakt heb en de goedheid in mij moet louterend werken voor de ander.
(Hoewel je heel eerlijk bent in je schrijven over allerlei opnames in klinieken)

En toch wel makkelijk hé dat internet, zomaar vanuit je luie stoel.
Jij schrijft, dus jij heb recht op onderhoud vanuit die verfoeilijke economie en maatschappij.

Nou ga jij maar weer gauw aan het werk, jouw arbeid loont blijkbaar...

Tel uit je winst!
Naam:
Ivan Grud
Datum:
11 mei 2014
Email:
grud-ivanhotmail.ph
dat ze jou er niet in betrokken hebben, jij had het zeker beter gedaan, wat zeg ik beter? 100X beter, de tekst zeker, pffffffff

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)