Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Marillion & Fish

Van 1981 tot 1988 was Derek William Dick de zanger van de Engelse popgroep Marillion.

Derek is op 25 april 1958 in het Schotse Dalkeith geboren. Voordat hij zanger werd, was hij benzinepompbediende, tuinman en boswachter. Hij las o.s. Jack Kerouac, Truman Capote, Robert Burns en Dylan Thomas.

Steve Rothery is de geniale gitarist van Marillion. Derek wordt Fish genoemd, omdat hij graag lang in bad ligt. De teksten zijn poëtisch en maatschappijkritisch. Ze scoorden o.a. grote hits met 'Kayleigh', 'Lavender', 'Easter', 'Incommunicado', 'No One Can', 'Seasons End', 'The Uninvited Guest' en 'The King Of Sunset Town'.

In de song 'Lavender' draagt Fish een Schotse kilt en een rode tamboerjas, die hij tevens als kind heeft gedragen. Hij is ook een overtuigende acteur en hij speelde in enkele speelfims mee. Hij zag eruit als een lange, ontzagwekkende man, die zich kleedde als een piraat. Zijn stem wisselt van diep melancholisch naar fel vitalistisch. Hij was zichbaar verslaafd aan de alcohol en de drugs. Die mooie teksten moesten ergens vandaan komen.

In 1988 stopte hij bij Marillion en ging hij solo verder. Hij werd door de briljante, charismatische, elegante Steve Hogarth opgevolgd, die net zo'n indrukwekkende stem heeft, maar net iets teveel beschaving tentoon spreidt. Fish was explosiever, rebelser en onverschrokkener. Meer de artiest en zanger ineen. Niet louter een charmante vertolker.

Fish was getrouwd met het Duitse model Tamara Nowy, die te zien is in de videoclip bij 'Kayleigh'. Wie kent niet het magnifieke gitaarintro van deze romantische klassieker? Op 1 januari 1991 kregen Tamara en Fish hun dochter Tara Rowena. In 2003 zijn Tamara en Fish gescheiden. Van december 2005 tot mei 2007 had Fish een relatie met de Engelse zangeres Heather Findlay van de band Mostly Autumn. Ze was negentien jaar jonger.

Fish ziet er momenteel als een oude man van tachtig uit, ineengeschrompeld, brildragend en glimlachend als een tuinkabouter. Tja, die heeft vele malen dubbel geleefd! Tenslotte wil ik nog even wijzen op zijn kleinood 'Sympathy', wat klare taal is en direct ontroert.

'And sympathy is what you need, my friend, cause there's not enough love going round!'.

Schrijver: Joanan Rutgers, 9 juli 2014


Geplaatst in de categorie: muziek

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 154Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Anthony
Datum:
12 augustus 2014
Email:
harlequin30hotmail.com
Grapje zeker. "Sympathy" is helemaal niet van Fish. Het is een cover van de band "Rare birth", nota bene gecoverd door Marillion toen Steve Hogarth al lang en breed die vis had vervangen.
Naam:
randverschijnsel
Datum:
9 augustus 2014
Toen werd er nog echte muziek gemaakt. Goeie band, geweldige zanger.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)