Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

The Alan Parsons Project - een terugblik

De Engelse, progressieve rockband The Alan Parsons Project is opgericht door Alan Parsons (Londen, 1948) en Eric Woolfson (Glasgow, 1945 - Londen, 2009). Alan was/is een producer en Eric was een accountant en een klassiek geschoolde componist en pianist. Eric schreef alle muziek en teksten. Zijn stem is zacht en melancholisch. In feite had het The Eric Woolfson Project moeten heten.

De zang op de albums werd o.a. gedaan door: Eric Woolfson, John Miles, Leo Sayer, Kiki Dee, Lenny Zakatek, Chris Rainbow, Colin Blunstone en David Paton.

In 1976 verscheen het debuutalbum 'Tales of Mystery and Imagination', gebaseerd op de verhalen en gedichten van Edgar Alan Poe. In 1977 verscheen 'I, Robot', verwijzend naar het gelijknamige boek van de sciencefictionschrijver Isaac Asimov. In 1978 verscheen 'Pyramid', over antieke wonderen, zoals de piramides, en hun krachtdadige werkingen.

In 1979 verscheen 'Eve', wat over vrouwen gaat. Dit album heb ik talloze keren beluisterd en in ben er nog steeds van onder de indruk. Het vertolkte veel van mijn eigen gevoelsindrukken. Het nummer 'You Won't Be There' raakt me keer op keer. De nummers 'Don't Hold Back' en 'If I Could Change Your Mind' worden respectievelijk door de zangeressen Clare Torry en Lesley Duncan gezongen. Het is pure magie en ik ben er zeker door betoverd. Lesley is op 12 maart 2010 overleden.

In 1980 verscheen 'The Turn of a Friendly Card', over gokken en gokverslaving. In 1982 verscheen het meest succesvolle album 'Eye in the Sky'. Na enkele andere albums verscheen in 1987 het laatste album 'Gaudi'.

Alan ging vanaf 1993 solo verder en in 2004 verscheen tot nu toe zijn laatste solo-album. De combinatie met Woolfson ging vele malen beter. Eric ging door als schrijver van (rock)musicals, ten eerste 'Freudiana', wat ook als album verscheen. Daarna gingen Eric en Alan hun eigen weg. Eric overleed op zijn 64-ste aan kanker. Alan is inmiddels 66 en hij heeft al tien jaar niets meer geproduceerd. Ook voor hem zijn de podiumgordijnen reeds gesloten, want al zouden ze nog op een kier staan, dan valt er nauwelijks nog iets te verwachten.

Schrijver: Joanan Rutgers, 5 september 2014


Geplaatst in de categorie: muziek

3.3 met 3 stemmen 114Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Annejan Kuperus
Datum:
6 september 2014
Email:
ajkuperushotmail.com
Een mooie 'cri du coeur' die ik alleen al kan waarderen, vanwege de melancholie in 'Old and wise' van het door jou gerefereerde 'Eye in the Sky' uit 1982.
Als tiener had ik een aantal jaren een seizoenkaart bij Cambuur. In die jaren speelde o.a. ook Koko Hoekstra in Leeuwarden. Naast een goede, maar bovendien zeer ervaren speler was/is hij ook beslist een muziekliefhebber; de wijze waarop hij in de spelersbus op een gegeven moment het nummer 'Old and wise' meezong, hij was destijds de speler met de meeste jaren, zal ik mede door de kwaliteit van dit nummer niet snel vergeten.
Mooie Hartenkreet die ik om de hierboven beschreven reden zeker kan appreciëren!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)