Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Warpaint - 'Burgundy (Rough Trade Sessions)'

De Amerikaanse indie-rock band Warpaint is opgericht in 2004. Ze gebruiken een minimalistische sound, wat prettig onderkoeld op mij uit werkt. Ik herkende meteen de vrouwelijke variant van Joy Division in hen en ook wel wat Nirvana.

De zangeres Emily Kokal speelt als Bernard van New Order, las ik ergens iemand beweren en New Order was voordien Joy Division, dus ik zit er niet echt naast. Emily danste op haar vijftiende de hele nacht met Slash, die zijn verjaardag vierde. Er gebeurde verder niets, want zijn vriendin hield hem nauwlettend in de gaten.

De andere zangeressen zijn: Theresa Wayman (Eugene, 23 juni 1980) en Jenny Lee Lindberg (Honolulu, 11 mei 1981). De beeldschone Jenny is getrouwd met de Engelse filmmaker Chris Cunningham. Zij speelt de basgitaar.

In 2009 kwam de Australische Stella Mozgawa bij de band en die bespeelt de drums/keyboard. Hun muziekstijl lijkt ook op die van Siouxsie and the Banshees, waardoor ik een soort dé.jà vu ervaar. Warpaint zegt beïnvloed te zijn door R & B en rap. Nou, die rap valt gelukkig wel mee.

De voormalige leden van de band zijn: Josh Klinghoffer, nu gitarist van de Red Hot Chili Peppers, Shannyn Sossamon, de zus van Jenny en nu actrice, David Orlando, drummer, en Michael Quinn, drummer/cellist.

In 2009 verscheen hun debuut-EP 'Exquisite Corps' en in 2010 verscheen hun debuutalbum 'The Fool' bij Rough Trade Records. 'Burgundy' is een uitzonderlijk intrigerende track van dat album, evenals 'Majesty' en 'Composure'. Ze doen niet aan opsmuk en daarom is hun uiterlijke en muzikale schoonheid zo puur en onweerstaanbaar.

'The Fool' bevat ook de cover van 'Ashes to Ashes' van David Bowie. David reageerde heel enthousiast!

In 2013 verscheen het album 'Love Is To Die', waarvan het titelnummer weergaloos hartverscheurend is. Weer moest ik aan Joy Division denken, aan 'Love Will Tear Us Apart'. In 2014 verscheen het derde album 'Warpaint'. Deze getalenteerde jongedames gaan een stralende toekomst tegemoet, alleen al omdat ze, ondanks vergelijkingen, toch vernieuwend en op eerlijke toonhoogte spelen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 15 oktober 2014


Geplaatst in de categorie: muziek

3.0 met 3 stemmen 45Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)