Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Daniel Johnston - Some Things Last A Long Time

De Amerikaanse folk-zanger Daniel Dale Johnston is geboren op 22 januari 1961 in Sacramento. Hij is opgegroeid in New Cumberland en hij heeft vier oudere broers en zussen. Hij is afgestudeerd aan de Oak Glen High School en hij zat een paar weken op de Abilene Christian University.

Daarna deed hij een kunst-programma aan de Kent State University in East Liverpool. In die tijd heeft hij in 1981 zijn eerste album 'Songs of Pain' en later 'More Songs of Pain' opgenomen, op zijn eigen cassette-recorder in zijn ouderlijk huis. Hij begeleidde zichzelf op de piano.

Daniel is grotendeels geïnspireerd door zijn muze Laurie Allen, een blbliothecaresse, op wie hij zielsdiep verliefd was, maar ze beantwoordde zijn liefde nooit. Hij zingt over seks voor het huwelijk, het christendom en marihuana. In 1982 verscheen het album 'Don't Be Scared', een Stress Records cassette. Hij deelde overal zijn cassette's uit.

Daniel verhuisde naar Austin, hij werd bekend en hij ging optreden. In 1988 ging hij naar New York City, waar hij voor het eerst een studio-album opnam, bij de producer Stephen Bonner. Na dit album '1990' verslechterde zijn psychische gezondheid. In 1989 nam hij samen met Jad Fair het album 'It's Spooky' op.

In 1990 zat hij samen met zijn vader in een vliegtuig en kreeg hij een manische psychose, waardoor hij het vliegtuigsleuteltje uit het vliegtuig gooide. Hij dacht dat hij het stripspook Casper was. Zijn vader maakte een geslaagde noodlanding en ze hadden enkel lichte verwondingen.

Omdat Daniel aan schizofrenie en een bipolaire stoornis lijdt, werd hij gedwongen opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Kurt Cobain droeg een T-shirt met een afbeelding van Daniel's album 'Hi, How Are You' en hij vond Daniel's album 'Yip/Jump Music' één van zijn favoriete albums. Zijn samenwerking met Atlantic Records mislukte. Zijn broer Dick Johnston is zijn manager.

De indrukwekkende documentaire 'The Devil and Daniel Johnston' van Jeff Feuerzeig betekende een nog grotere doorbraak voor Daniel. Hij verzorgde wereldwijde optredens en zijn song 'True Love Will Find You In The End' over zijn vasthoudende liefde voor Laurie werd gebruikt voor een haarproduct-reclame. Brrr. In zijn song 'Life in vain' treedt hij in een vrij recente opname op met een muziekband en een kinderkoor. Hij heeft een dikke buik van de drank en de medicijnen en daardoor staat hij steeds heftig te trillen met zijn spiekbrief.

Zijn stem gaat door merg en been en lijkt op de stem van Neil Young, maar dan authentieker en kwetsbaarder. Naast zijn persoonlijk verval, blijft zijn muziek alsmaar stijgen in schoonheid en waarde. In 'Some Things Last A Long Time' gaat hij als een boezemvriend naast je zitten en vertelt hij jou zijn levenspijn. Ook in deze verdrietige lovesong bezingt hij zijn nooit verdwenen passie voor Laurie. Overigens, hij is niet tot nauwelijks door Laurie gekend, maar daar kan ze nou zeker niet meer omheen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 24 november 2014


Geplaatst in de categorie: muziek

4.2 met 5 stemmen 1.110Er zijn 7 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
25 december 2014
Email:
gabrielamommersyahoo.com
"Christus zegt, dat jij daarmee Hem hebt bezocht."
Ik liet mijn lieve moeder deze woorden weten. Zij weet bij wie ik toen op bezoek ging. Ik vertelde haar dat jij dit gezegd had. Ze was diep ontroerd.
Dank voor je wijze woorden, son of a preacher man.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
23 december 2014
Prachtig hoe jij als 18-jarige een beminde in een psychiatrische instelling bezocht. Christus zegt, dat jij daarmee Hem hebt bezocht. Je begrijpt de diepgang. Inderdaad zijn de zogenaamde gekken veel normaler dan de zogenaamde normalen. Ik heb persoonlijk de meeste liefde en vriendschap ervaren binnen de muren van de psychiatrie. Daar heb ik echt goudeerlijke mensen ontmoet, die ik in de wereld daarbuiten nooit heb ontmoet. Die vriendschappen hebben mijn leven totaal en voorgoed geheeld. In de zogenaamd niet-psychiatrische maatschappij heb ik enkel afstandelijke liefdeloosheid en egoïstische inhaligheid ervaren. Ik zag zelfs ex-patiënten weer voor de bijl gaan. Ik heb helaas ook dierbaren te gronde zien gaan. Maar dan Daniel met zijn betoverende stem, Daniel, die in de leeuwenkuil staande weet te blijven!...
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
29 november 2014
Email:
gabrielamommersyahoo.com
P.S.
Ja, ik ben een heks. Geboren heks. Oerheks. Witte magie. Ik geloof in het Licht en ik geloof in wonderen. Iedereen kan toveren. Geen hocus pocus nodig. We zijn allemaal gezegend met de kracht van de magische wereld die energie heet. Bidden, mediteren, een kaarsje branden, of welk ander ritueel ook, kan een wonder bewerkstelligen. Je gedachten en woorden naar het universum sturen, op welke manier ook, is magie. Wees er wel bedacht op dat het positieve wensen zijn, want je krijgt wat je vraagt, dus niet vragen wat je niet wilt (dus niet: ik wil geen appels, want dan krijg je dus appels), maar wat je wel wilt (ik wil peren, en dan krijg je ook peren). En geen dingen vragen die de vrije wil van anderen aantast, want dat zal het universum niet honoreren.
En denk erom: alles wat je een ander toewenst, keert driemaal bij je terug. Wicca Wet van Drie.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
29 november 2014
Email:
gabrielamommersyahoo.com
Toen ik achttien jaar was, ging ik op bezoek in een psychiatrische instelling bij een lief mens dat daar als gevolg van medische fouten verblijven moest. Ja, ook dat komt voor.
Ik weet nog dat ik met enige verbazing, maar misschien nog wel meer begrip dan verbazing, naar de mensen keek die ik daar rondlopen en zitten zag. De meesten duidelijk in zichzelf gekeerd. Een man die met langzame stappen en een thermometer in zijn mond over het gangpad liep. Ik had het vreemde gevoel dat ik op een plek was, waar mensen een onderkomen hadden gevonden, die eigenlijk veel normaler waren dan alle mensen buiten. Want toen al vond ik dat wat wij 'samenleving' noemen, niet liefdevol, niet saamhorig, en niet normaal is. Juist die mensen die niet mee bleken te kunnen in die onveilige buitenwereld, schenen mij vele malen normaler dan wie ook buiten de muren van hun burcht.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
29 november 2014
Lieve Gabriëla, ben jij misschien een helderziende sjamane en een wijze 'heks'? Dit lied van Daniel Johnston is inderdaad treffend vanuit mijn eigen hart. Ik herken die wanhopige liefde voor een vroege (zeg maar eerste!) geliefde en de pijnlijke nasleep. Dat je door je rare doen en laten gemeden wordt. Dat je door je psychische afwijkingen gemeden wordt. Dat de ouders van je oogappel je te min vinden en in feite een doodlopende loser. Dat die extreem rijke ouders er alles aan doen om je van hun dochter weg te houden. Dat je literaire creativiteit hun geen donder uit maakt. Totdat je natuurlijk landelijk/internationaal doorbreekt, dan dragen ze je op handen. maar hoef je hen niet meer. Laurie bleef Daniel negeren, om walgelijke vooroordelen, want Daniel is één van de liefste mensen op aarde. Hij maakte meer van zijn leven dan haar. Dat begrijpt ze nog steeds niet. De domme gans had hem allang van top tot teen moeten beminnen, maar ze blijft steken in haar hardnekkige vooroordeel over psychiatrische patiënten, terwijl ze zelf op psychiatrisch niveau dramatisch is gekelderd. Het is vooral de liefdespijn van Daniel, die hij zo meesterlijk weet over te brengen!...
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
25 november 2014
Email:
gabrielamommersyahoo.com
Mooi geschreven hartenkreet. Ik voel dat het recht uit je hart komt. Dit is zo'n liedje dat in mijn hoofd blijft hangen. Misschien omdat het naar mijn hart gaat.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
25 november 2014
Ik ben vreselijk bang dat psychiatrische patiënten nog steeds niet voor vol worden aangezien, terwijl zij juist de meeste, ware kunst leveren. Van de wereldwijde, allergrootste kunstenaars is bekend geworden dat zij allen leden aan de meest ernstige, psychiatrische stoornissen. Vincent van Gogh en Virginia Woolf waren manisch-depressief en Arthur Rimbaud, Sylvia Plath, Ingrid Jonker en August Strindberg waren paranoïde-schizofreen, om maar iets te noemen. Psychische stoornissen zijn vaak een pré inzake kunstwerken en dat wordt nog steeds massaal onderkent, hoezeer men ook miljoenen voor die vreemde kunstwerken over heeft!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)