Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Weerzien met een oud schoolgebouw......

Het is veertig jaar geleden dat ik als jonge vrouw van twintig lentes de Pedagogische Academie aan de Oude Dijk in Tilburg bezocht en vandaag heb ik het interieur van het honderdjarige schoolgebouw opnieuw kunnen bezichtigen.
Als (amateur-)journaliste werd ik met mijn collega rondgeleid door de directeur van de daar nu gevestigde Mavo en ik herkende met verwondering en verbazing de gelige, glanzende wandtegels, de gymzaal en het lokaal waarin eens de pedagogielessen plaatsvonden.

Vandaag de dag bevolkt een populatie van vijfhonderd Mavo-leerlingen, gewapend met laptops, het gebouw en ze hebben dit "vakkundig" geruïneerd.
(En daar, achter dat monumentale schoolgebouw, lag die feeërieke tuin en dat paviljoentje waar in die lente, in die zomer, mijn stormachtige verliefdheid zou uitbarsten als een rijpe vrucht, niet meer bedwongen door de schil, als lava van een vulkaan waarvan men geen werking meer verwachtte.....)

Schrijver: I. Broeckx, 20 januari 2015


Geplaatst in de categorie: school

4.0 met 1 stemmen 116Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
20 januari 2015
Even gegoocheld. Je oude schoolgebouw is in 1931 ontworpen door de Tilburgse architect Josephus Donders. Familie van Peerke? De pedagogische academie heette Mater Misericordiae en de huidige Jozefmavo gaat verhuizen naar de Sportweg. Het is te oud en te klein. En volgens jou ook nog geruïneerd. Als de slopershamer maar niet dreigt, want het is alleen al van de buitenkant zeer imposant.
Die rijke vriendin met die mooie auto is dus een journaliste en jij assisteert haar. Langzaam valt de puzzel in elkaar. Je bent dus lerares geweest en wellicht ontslagen. Je wordt meer en meer zichtbaar. Je bent nu zestig en als twintigjarige had je een gepassioneerde liefdesrelatie met een medeleerling of een docent in een romantisch paviljoen achter de academie. En wanneer begin je aan je liefdesroman?...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)