Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Week tegen het pesten

Deze week is de week tegen het pesten. Op NPO3 worden diverse programma's gewijd aan dit thema. Vanmiddag was de aftrap met de film 'Spijt' uit 2013, naar een boek van Carry Slee uit 1996 (!). Het is bijzonder wrang dat het verhaal nog steeds zo actueel is. En in deze, door crisis en bezuinigingen verharde tijd, misschien nog wel meer dan ooit ervoor.

Ik heb de film gekeken en verdorie, het is een messcherp verhaal dat recht door m'n ziel sneed. Ik hield het dan ook niet droog. Niemand met een hart zal het droog houden. Het raakte mij extra diep, omdat ik weet dat het niet alleen op scholen, maar ook op werkplekken gebeurt. En dat heb ik helaas van veel te dichtbij meegemaakt.

Het verhaal 'Spijt' geeft op een zeer confronterende manier weer hoe het groepsproces werkt. Hoe iemand tot slachtoffer wordt gemaakt. Hoe anderen het niet eens zijn, maar niets durven zeggen, bang zelf ook slachtoffer te worden. Het is psychische terreur, die in het verhaal ook overgaat in fysieke terreur. Je ziet hoe iemand volledig kapot gemaakt wordt en het uiteindelijk niet meer trekt.

Er is nu een musical gemaakt van hetzelfde verhaal naar het gelijknamige boek. De musical trekt door het land vanaf de eerste week van oktober 2015 tot en met de eerste week van februari 2016. Zie voor een overzicht de bijgaande link, even naar beneden scrollen daar en je ziet wanneer de musical in een theater in jouw buurt speelt.

Er gaan stemmen op om pesten op scholen en werkplekken strafbaar te stellen. Dat gaat best ver. Maar als je dit verhaal ziet, dan zijn de daders feilloos aan te wijzen. En wat ze gedaan hebben, is gewoon pure mishandeling. En dat is al strafbaar. Fysieke mishandeling althans wel.

Maar veel gepest en getreiter is van psychische aard. En daarin hebben we nog een heel lange weg te gaan. Want het is net zo vernietigend, en misschien nog wel erger. Want een blauwe plek op je arm of been kun je laten zien. Maar de blauwe plekken die van binnen zitten niet.

"Ah joh, niet zo aanstellen, flink zijn, moet je tegen kunnen." En dat is nou precies waar we vanaf moeten. Want pesten en treiteren is niet normaal. En schelden doet wel zeer!


Zie ook: http://www.spijtmusical.nl/

Schrijver: Gabriëla Mommers, 21 september 2015


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 7 stemmen 310Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Bjarne
Datum:
21 september 2015
Helemaal mee eens.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)