Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Conference van een oudejaars

Hij is geboren als Hermenegildus Felix Victor Maria, geen wonder dat zijn roepnaam Herman werd. Al tijdens de aankondigingsclips zag ik hoe bezadigd en gedwee Herman Finkers is geworden. Om de Leidsche Schouwburg aan te wijzen kreeg hij nauwelijks zijn arm omhoog. Even voor oudejaarsavond was hij in een uitzending van College Tour, waarin hij vertelde hoe zijn guitige, hoogst vitale vrouw hem had gestimuleerd om zich bij de VARA kandidaat te stellen. Dat had hij beter niet kunnen doen.

Het decor bestond uit een flinke stapel oude kranten, een scheve tafel met een fles champagne erop en een kronkelglas. In de leuning van de stoel kon je een zandloper zien. Kortom, surrealisme in de stijl van Salvador Dali en Pablo Picasso. Zijn speech was grotendeels een opsomming van wat er allemaal in 2015 was gebeurd en dat vaak niet eens met een komische kwinkslag. De afgevallen VVD-ers werden zonder diepgang gemonteerd. Het zou een filosofisch blijspel worden, maar het bleef een oppervlakkig niemendalletje. Zelfs de gevatte opmerkingen, bijvoorbeeld dat het huwelijk een vorm van begeleid samenwonen is, kregen me maar schamper aan het lachen, omdat het Herman zelf aan pittigheid ontbrak.

Zijn vrouw houdt terecht van hem, want het is echt een toffe peer, maar ze heeft hem hiermee zinloos voor de leeuwen gegooid. Haar blik op hem is gekleurd en daarmee ook de blik van meerderen in televisie- en persland. Dé man heeft het gewoon niet meer, wel volop gehad, maar zijn hoogtijdagen zijn allang voorbij. Het was zelfs wreed om hem nogmaals op te voeren. Blijkbaar was er verder geen enkele gegadigde en hebben ze hem er met leugens ingetuind.

Herman is inmiddels psychosomatisch getekend en 61 zijn, geeft nu eenmaal extra ongemakken, zoals een verlaagd libido, zoals hij al aangaf in zijn matte show, die overigens wel goed door de bejaarden te volgen was. De grapjes met namen als Ivo Niehe, Henk Krol en Paul de Leeuw waren gezocht en goedkoop van karakter. Een acrobaat op leeftijd laat je toch ook geen helse toeren meer uitvoeren. Het was zijn afscheidsshow, neem ik aan. Nu maar lekker bij zijn vrouw binnen blijven, lijkt mij. Misschien nog eens een buurtcafé in Almelo, maar dit soort hooggegrepen escapades, niet meer doen.
Hij dronk een hele fles champagne leeg en hij zei: 'Misschien vraagt u zich af, waarom drinkt die man zoveel?, dat komt zo, gisteren dronk ik een glas water en nu heb ik nadorst!'. Herman houdt van omkeringen, maar hij heeft er net iets teveel gebruikt. Ondanks het benoemen van Benedictus van Nurcia bleef het vooral een theater van de leegte. Het had niets om het lijf. Dat zeg ik, het was het sprookje van de naakte keizer.

En over naakt gesproken, het eindbeeld was al even Penny de Jager vermengd met een striptease-act achtig. Mooi naakt is niet lelijk en al helemaal niet als het zwoele bewegingen maakt, maar afgezien van het bedoelde schokeffect voor stokoude bejaarden, die nog steeds dwepen met Wim Kan, Seth Gaaikema en Paul van Vliet, had de betekenis van dit naaktdansje ook niets om het lijf. Ik gun elke man een extra minnares, maar om dit publiekelijk uit te buiten, vind ik smakeloos overdreven. Sluit in godsnaam zo snel mogelijk zijn toneelgordijnen. Voor zijn eigen bestwil.

Zelfs Hans Teeuwen, Freek de Jonge en Dolf Jansen zijn inmiddels zo voorspelbaar en oubollig te noemen, dat het hoog tijd wordt voor een nieuwe, jonge ster aan het komische firmament. En dan niet zo'n slechte uitvoering als die Peter Pannekoek, huiscabaretier bij DWDD. Talent kun je deels aanleren, maar talent moet je vooral van nature hebben meegekregen. Totdat de motor stuk is. Ik wens Herman nog vele carnavalskrakers toe en samen met zijn pittige vrouwlief een ontspannen nagenieten in de luwte.

Schrijver: Joanan Rutgers, 2 januari 2016


Geplaatst in de categorie: humor

3.2 met 10 stemmen 258Er zijn 6 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
5 januari 2016
Er worden om nog wel mindere redenen zesjes gegeven dan een andere mening, Len. Helaas. Af en toe druipt het jaloeziegroen hier van de site af.

En je hebt helemaal gelijk dat het een goed geschreven stuk is. Ik miste een paar punten die mij juist waren bijgebleven uit de show, maar mijn schoolfrikkencijfer kwam nog steeds op een negen.

Ik ben het wel vaker met gewaardeerde collegaschrijver Joanan inhoudelijk oneens, maar eens of niet, zijn stukken zijn meestal wel een negen en vaker nog een tien waard. In ieder geval altijd zeer lezenswaardig.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
4 januari 2016
Fred weet altijd even stekelig uit te dagen en ik wens hem even van repliek te dienen. Ik kleineer inderdaad de oudejaarsconference van de opgebrande nar Finkers, maar niet zijn totale oeuvre! Voorheen was hij namelijk weergaloos intrigerend en amuserend. Ik zeg enkel waar het nu op staat. Ik durf het Herman ook in zijn gezicht te zeggen, gewoon als collega-kunstenaar. Het wordt tijd voor zijn memoires. Bovendien Fred, heb ik op beschouwingen.nl een aanzienlijke hoeveelheid kunstenaars in het zonnetje gezet en onder de noemer 'idool' geplaatst!...
Naam:
Len Cornelis
Datum:
3 januari 2016
Over het algemeen fraaie mix van ironie, wijsheid, en twijfel. Met hier en daar een te gemakkelijke grap. Zo heb ik de conference van Finkers ervaren. Anders dan anders. Minder theatraal dan Freek of Youp. Dus inhoudelijk oneens met Rutgers. Dat neemt niet weg dat Rutgers wat mij betreft een raak stuk heeft geleverd. Een duidelijke mening in heldere tekstblokken gegoten. Dat is toch waar het vooral om gaat op deze bijzondere schrijfsite. Of beoordelen wij met schoolse cijfertjes ook meningen?
Naam:
Fred
Datum:
3 januari 2016
Joanan, jij bent de ultieme kleineerkunstenaar.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
2 januari 2016
De meningen om me heen zijn verdeeld. De een vond het niks, de ander vond het geweldig. Opvallend is dat de overgrote meerderheid op Twitter positief is. Dat zegt wel iets, want die nemen niet snel een blad voor de mond. Drie miljoen kijkers waarvan bijna niemand wegzapte, zo meldt de NOS. Er zaten een paar rake doordenkers tussen. Dat is zijn specialiteit. Zoals de nieuwe filosofie over homoseksualiteit. Briljant hoe hij daarmee de kerken een veeg uit de pan gaf. Hij mag dan niet zo snel zijn als zijn jongere collega's, zijn tempo past prima bij mij. Maar dat zegt wellicht veel over mij!
Volgend jaar De Breij en ik hoop dat we Kaandorp ook nog gaan zien op de laatste dag van het jaar.
Naam:
A.Steios
Datum:
2 januari 2016
De heer Rutgers is nogal negatief over het optreden van Finkers: oké.
Zelf vond ik het wel aardig: ik ben niet weggezapt en ik vond het beslist vermakelijk.
Ook wel prettig dat Herman niet vloekt en schuttingwoorden gebruikt zoals sommige collegae-cabaretiers.
Ik ben benieuwd wat Claudia de Breij er van gaat maken op 31-12-2016.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)