Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

"Die Menschheit in Deiner Person" (Immanuel Kant)/Verheffing tot de Democratie

We waren, op een nog winterse dag, de imposante gebouwen van het voormalige klooster genaderd en betraden nu spoedig via de massieve donkerrode toegangspoort de brede, kale gangen en de eveneens lege, uitgestrekte zalen. We wierpen zijdelings een blik in de grote eetzaal met de hoge ramen waar de huidige bewoners - zijn het psychiatrische patiënten of verstandelijk beperkten? - hutje mutje bijeenzaten aan brood, hagelslag en jam.

(En is het werkelijk nog steeds zo dat men hen - de gevoeligsten - "verbant" naar oorden, ver van de bebouwde kom, te midden van bossen, velden en natuurgebieden, zoals men placht te doen in vroegere, welhaast archaïsche tijden, is het werkelijk zo dat uitgerekend zij, de zogenaamd "abnormalen" het niet uithouden in de bikkelharde tegenwoordige maatschappelijke jungle te midden van de zogenaamd "normalen", dat uitgerekend zij de eenzaamheid van de eigen woning nooit onder ogen kunnen zien, terwijl dit voor zovelen - oud en jong - dagelijkse kost is?)

We vergaderden niettemin met hen, onze gedupeerde medemensen die de naam "slachtoffer" bezwaarlijk mogen dragen en zij werden hiermee opgeheven tot het niveau van de democratische besluitvorming, tot het niveau van het befaamde "Poldermodel", tot het niveau van medemenselijkheid en waarachtige medezeggenschap.

Dit alles om wezenlijk en werkelijk, en om met Immanuel Kant te spreken "Die Menschheit in Deiner Person" te kunnen zien

Schrijver: I.Broeckx, 20 januari 2016


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.0 met 1 stemmen 55Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)