Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Ben ik nou wel- of niet haatdragend?

Ik vraag me af: ben ik jaloers, nou nee het antwoord is oprecht nee, ik kan heel goed tegen de rijkdom van anderen zonder daarvan mee te kunnen profiteren. Ik vraag me af: ben ik een aardig mens?

Nou daar twijfel ik zelf wel eens aan, want ik kwam tot de ontdekking dat: ik heel erg goed in staat blijk te zijn om mensen aan de kant te schuiven, mensen die me bijvoorbeeld (naar mijn gevoel en dat liegt toch niet?) het vuur aan de schenen leggen, mensen die me onheus bejegenen, mensen die oneerlijk zijn, zomaar een paar opsommingen van dingen waar een mens tegenaan loopt.

Ik zal niet altijd aardig zijn, ook niet altijd lief, maar ja, wie is dat eigenlijk wel? Wie stapt er nooit eens van de rails af van netjes, lief, welopgevoed, aardig? Niemand is perfect, dus ik ook niet en degene die durft te beweren dat hij- of zij dat wel is, die moet naar de psycholoog. Zoveel is zeker.

Als ik iemand leer kennen en na verloop van tijd komen er nare of vervelende gedragingen naar boven, zal ik dat nog eventjes aankijken maar in principe ben ik dan op mijn hoede. Beter ook. Daar leert een mens van en de mens blijft leren tot ie in zijn kist ligt, kartonnen doos of hoe- en waar dan ook.

Mensen maken fouten, gelukkig wel, mensen hebben gekke "bijwerkingen" gelukkig wel, mensen hebben echter geen "bijsluiter" waarin te lezen staat: zoveel en zo vaak innemen, om het beoogde effect te bereiken. Stop niet met de kuur, als je denkt: het gaat wel weer.

Maak het hele doosje leeg, anders komt het probleem weer terug, maar soms hè, heel soms, dan wordt er volgens mij iets teveel voorgeschreven en is het dus echt beter het doosje niet op te maken, want dan zou je alleen maar naarder worden en dat willen we niet hè?

Ben ik jaloers? Nee hoor, hooguit kan ik met afgunst kijken naar mensen die zonder kwalen, zonder lichamelijke problemen door het leven huppelen, want voor de rest is het: als iets me niet zint, ben ik er snel klaar mee...
Haten, dat is van een heel andere orde, want ik beken: ik kan wel degelijk haten, maar heb wel gemerkt dat HATEN energie kost, en weet je: het kost minder tot geen energie om dan de deur maar te sluiten, een streep te trekken en te kiezen voor mezelf.

Da's veel gezonder, EN ik hoef de kuur niet af te maken, dat scheelt toch?

Schrijver: An Terlouw, 18 maart 2016


Geplaatst in de categorie: filosofie

3.2 met 6 stemmen 101Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)