Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Satire?

Je mag blijkbaar de meest onzinnige dingen zeggen over mensen, als het maar satirisch is. Dus mag je Erdogan een geitenneuker noemen of een pedofiel en zeggen dat Beatrix zich in haar kont heeft laten neuken. Goed hoor. Maar kan iemand mij eens uitleggen wat het satirische is van de deze uitspraken? Of het intelligente, humoristische, het verrassende? Mogelijk mis ik iets, want in mijn oren klinken die uitspraken als niets meer dan puberale grofheden.

Iemand heeft mij uitgelegd dat het gaat om het opzoeken van grenzen, kijken wat nog net kan en wat niet meer. Die liggen uiteraard per Leider anders. Ik denk dat je het in Noord-Korea niet moet wagen te zeggen dat Kim misschien ook wel minder leuke trekjes heeft. Maar goed, belangrijk is natuurlijk wat je op dat gebied in eigen land kunt maken.

En mij gaat het dan om de weg die men bewandelt bij het opzoeken van de grenzen. En de weg van mijn voorkeur gaat niet over platvoerse zogenaamde humor. Liever zie ik echte satire waarbij men scherp publieke persoonlijkheden te grazen neemt door te spotten met hun werkelijke gebreken en fouten.

Schrijver: Jacob van Schaijk, 17 april 2016


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.6 met 8 stemmen 333Er zijn 6 reacties op deze inzending:

Naam:
Wilma de Bruïne
Datum:
14 mei 2016
Email:
whbdebruinegmail.com
Beste Joanan, het feit dat Jacob jou Rutger noemt is satire! Hahahahaha...
Het gaat erom waar je de grens van waan en werkelijkheid overschrijdt. Jij praat in uitersten, behoorlijk zwart - wit, tussen Beatrix als koningin en buurvrouw Corrie als toiletjuffrouw bestaan nog oneindig veel schakeringen, tussenfasen en gevoelens.
Naam:
Jacob van Schaijk
Datum:
20 april 2016
Sorry voor de verbastering van je naam, Joanan. Geen boze opzet, maar kwestie van absences. Waterschapsheuvel: prachtig boek!
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
19 april 2016
Mijn voornaam is Joanan. Je verwart de boel. Ik heb heel erg genoten van 'Waterschapsheuvel' van Richard Adams en 'Bright Eyes' van Art Garfunkel is één van mijn lievelingssongs. Bovendien past mijn oude scheepskanon niet.
Naam:
Jacob van Schaijk
Datum:
18 april 2016
Rutger, ben jij van mening dat het gewone volk te stom is voor satire? Dat is nog eens minachting!

Om die laatste zin moet ik echt lachen, volkomen uit de lucht gegrepen!

Dag, konijnenneuker eerste klas!
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
18 april 2016
Als Hans Teeuwen koningin Beatrix keihard in haar kont neukt, dan wil hij daarmee zeggen, dat ze niet zo elitair en arrogant moet doen, dat ze echt niet moet denken dat ze meer waard is, dan buurvrouw Corrie, die iedere dag als Hema-toiletjuffrouw dienst doet.
Hetzelfde geldt voor Jan Böhmermann, die de valse en meedogenloze dictator Erdogan bewust wil kleineren via een voor iedereen begrijpelijk kleineergedicht. De goede verstaander snapt dat het doel de middelen heiligt.
Hoezo puberale grofheid? Besef je wel hoe grof de realistische misdaden van Erdogan zijn, die onschuldig bloed aan zijn handen heeft! Die verdomme de persvrijheid de mond durft te snoeren! Die de dagelijkse moord op de arme Koerden laat gebeuren! En dan vallen over een simpel, WEL komisch gedichtje tekent zijn geen gevoel voor humor (wat hij deelt met jou!) en zijn bijna knappende (gebeurde het maar!) ego-opgeblazenheid!.
Hij is een wolf in schaapskleren en ik snap überhaupt niet waarom jij die zogenaamd correcte pias indirect steunt!...
Naam:
J.de Groot
Datum:
17 april 2016
Jacob je geeft exact aan wat hier het euvel is.
Hoe of wat je zegt, noodzakelijk of niet is niet de kern hier van het probleem denk ik, vaak is het ook gewoon stijlloos wat er geopperd is geworden.
Maar het gaat erom dat men het mag en moet kunnen zeggen.
(Hoe stomzinnig dan ook vaak, ja!)

Vrijheid van meningsuitingen die moeten wij goed bewaken, of het nu om "lofuitingen" gaat of om "beledigingen".

Provoceren is wat er nu gaande is, leuk nee,
doelmatig dat moet nog blijken.

Maar bij voorbaat je hoofd op het hakblok leggen
(sorry voor de woordspeling hier)

Ja, dan is het heel goed mogelijk dat de klok terug gezet gaat worden in de tijd.
Beter om nu gewoon wel bij de les blijven mensen.
We gaan toch niet meer zeggen: we hebben het niet geweten...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)