Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

De popkus

Het felbegeerde jongetje was toch nog gekomen, na de meisjes, maar het zoontje en het broertje was onstuimig, wild en ongezeglijk. De moeder nam het mee naar de ongelovige arts, die telkens verklaarde dat zij zich iets inbeeldde, tot ze het jongetje zijn gang liet gaan en het het hele bureau van de dokter in wilde razernij afruimde en overhoop haalde.

Toen kwam zijn verklaring die door de ziel van de moeder sneed: "Uw zoontje heeft een partiële afwijking".

Maar toch: de beschavende opvoeding mocht hem niet onthouden worden (waartoe ook het kussen behoorde) en het jongetje moest geleerd worden een onschuldige wangkus te geven, die hem immers in zovele situaties te stade zou komen zoals de goed bedoelende en liefhebbende moeder voorzag.
Met de inventiviteit van haar liefde had ze bedacht het zoontje te laten oefenen op een van de poppen van de zusjes en zo leerde het kind kussen aan de hand van haar instructie: "Geef de pop maar een popkus, Thijsje!"

En zo nam hij het geleerde mee als herinnering aan zijn liefste moeder en bracht hij het in de praktijk, droeg hij het met zich mee tijdens de lange, woelige jaren in de inrichtingen die zouden volgen, als een flauwe reminiscentie aan zijn ouderlijk huis, aan zijn moeder en aan zijn lieftallige zussen en hun lieftallige poppen......

Schrijver: I.Broeckx, 10 mei 2016


Geplaatst in de categorie: kinderen

4.2 met 5 stemmen 71Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
30 mei 2016
Lieve Ineke, toen ik deze hartenkreet een paar weken geleden las, was ik tot tranen geroerd. Ik lees het opnieuw, en het raakt me weer diep. Je hebt een prachtige manier van schrijven met een geheel eigen stijl. Op je vraag die je in je volgende schrijven stelt, is mijn antwoord: laat de onzekerheden en jaloezie van anderen jouw licht niet doven. Je mag hier zoveel schrijven als je wilt, iedere dag. Dat er anderen zijn die dat niet voor elkaar krijgen, dat is hun probleem. Ik heb zelf de energie er niet voor, en zelfs vaak de energie niet om alles wat hier geschreven wordt, te lezen. Maar als ik je lees, dan geniet ik van je weerspiegelingen. Ik hoop dat je ze ooit een keer bundelt. Dan zorg ik dat ik je bundel in mijn boekenkast krijg!

Voor die momenten dat je aan jezelf twijfelt:
www.youtube.com/watch?v=6YsNw64H1Ew
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
10 mei 2016
Schrijnend bitterzoet, Ineke, je slaat de spijker weer eens keihard op zijn ongewillige treiterkop!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)