Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Als een mislukt levend standbeeld......

Tweemaal per jaar moet ik mij op de onderzoektafel uitstrekken. Dan worden mijn borsten beklopt en gekneed als deeg op de tafel van een hardhandige bakker.....
Vervolgens bevind ik mij met de regelmaat van de klok in een onvrijwillige, ongewenste, maar innige omstrengeling met het röntgenapparaat in het ziekenhuis.
Als het tijdstip van het onderzoek weer is aangebroken, propt een leerling-verpleegkundige de willoze, kwetsbare lichaamsdelen op ongetwijfeld onvakkundige en onbekwame wijze tussen de harde platen van het instrument.
Vervolgens worden ze op een pijnlijke manier samengeperst tussen de machine, die iedere vierkante millimeter van het weefsel nauwgezet maar meedogenloos fotografeert.
In een onmogelijke, onwaarschijnlijke, maar ook onflatteuze en verwrongen houding hang ik voor het apparaat, als een pias, als een mislukt levend standbeeld.
Als ik voor het weggaan stiekem een blik werp op het scherm dat verdekt staat opgesteld, zie ik een beeld in grijstinten van een fijn-dooraderde borst, bekroond door de tepel, als een halve citroen....

De volgende dag regent het zachte zomerregen en een geruststellende radiostilte heerst van de kant van dokters, ziekenhuis en verpleegkundigen. Betekent dit dat ik de weke, neerhangende lobben, die mij mede tot vrouw stempelen, nog enige tijd mag behouden? En betekent dit dat ik nog een tijdje de inktzwarte koepel mag aanschouwen die zich 's nachts beschermend over de aarde welft en het zonlicht op de hardgroene hulstbladeren en de hele fantastische collectie die de Natuur in haar museum aanbiedt, altijd troostend, altijd verheffend...?

Schrijver: I.Broeckx, 29 mei 2016


Geplaatst in de categorie: lichaam

3.2 met 5 stemmen 67Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
30 mei 2016
Goed dat je over die jaarlijkse borstonderzoeken voor vrouwen schrijft. Dat tempert gelukkig het erotiserende aspect van vrouwelijke borsten, wat in Amerika en Europa wel heel erg uit de hand is gelopen. In tropische landen is top-less lopen namelijk heel gewoon en zo zou het op de hele aarde moeten zijn, maar het pornografische gif sluipt overal verder. Een tepel als een halve citroen? Dat lijkt me vrij uniek! Hoewel, ik heb wel eens per ongeluk een pinklange tepel gezien. Mooi toch, al die variaties. Mooi ook hoe je je borsten met de maanvorm vergelijkt. Ik heb ook eens met mijn mannelijke borsten onder zo'n platpersapparaat gelegen. Op aanraden van mijn huisarts. Werd niet verzekerd. Dure grap.
Naam:
Len Cornelis
Datum:
29 mei 2016
Komt op mij scherp en beeldend geformuleerd over. Bijdrage stemt beslist tot nadenken.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)