Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Een verroeste stormlamp; herinnering aan onze merkwaardige buurman

In mijn huis bewaar ik tot op de huidige dag een verroeste stormlamp; herinnering aan de merkwaardige, zonderlinge buurman Van Z., die tijdens de kwetsbare en eenmalige jeugdjaren van mij en mijn arme zus, doorgebracht in het arbeidershuisje dat in de schaduw en beschutting lag van de wollenstoffenfabriek, een kamer bewoonde op de eerste verdieping bij onze eveneens nogal excentrieke buurvrouw en haar artistieke zoon met zijn jeugdige vriendin Corrie.
Van Z., de vriend van mijn vader, verscheen eens lijkbleek en stomdronken, in jacquet en met een hoge hoed op en een witte chique sjaal om aan onze voordeur en deed een appel op zijn vriend, die echter de volgende dag weer vroeg moest aantreden op zijn kantoor.
Vader hielp hem wel om in zijn kostbaarste bezit, de dure encyclopedie, de lemma's te raadplegen, omdat hijzelf, naar mij ter ore kwam, zelfs het alfabet en de opeenvolging van de letters in de boeken, niet beheerste.
Men zegt dat Van Z., alcoholist pur sang de volledig opgetuigde Kerstboom in zijn delirium uit het raam in het plantsoen smeet. Hij had het niet verder gebracht dan schoenmaker en uit zijn handen moeten de orthopedische "Forma Natura" hoge schoenen, bedoeld om mijn voeten te corrigeren, zijn gekomen waarmee ik tot de risee van de klas werd.
Later verhuisde Van Z. naar een appartement, waardoor de zenuwhoest ophield die hij zijn hospita bezorgd had en ik weet ook nog hoe hij van daaruit met zijn dure verrekijker op de loer lag om half-ontklede dames in de omgeving van de flat te bespieden.
De stormlamp, mogelijk een geschenk van Van Z., enig overblijfsel uit die voorbije, verre tijd van vijftig jaar geleden, verbind ik voor altijd aan zijn naam.

Schrijver: I.Broeckx, 18 juni 2016


Geplaatst in de categorie: individu

4.0 met 1 stemmen 41Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)