Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Een leuk uitstapje met de BoodSchappenPlusBus?/Om het genot van een hertenbiefstukje.....

Op de 13e april, in de middag, ontving ik de accurate telefonische mededeling dat de BoodSchappenPlusBus opnieuw zou voorrijden in mijn straat en inderdaad was op de print voorin het voertuig mijn naam vermeld, naast die van overige bejaarde dames en samen aanvaardden we de tocht naar Hulten, naar een zogenaamde "Edelhertenboerderij".

Uit de powerpoint-presentatie blijkt dat de eigenaresse van genoemde boerderij alles weet over de "edele" dieren; over hun levensverwachting, hun eetpatroon, hun bronsttijd en over wat al niet meer; een kennis die zou kunnen en wellicht ook moeten getuigen van liefde voor de onschuldige, weerloze, kwetsbare en mooie dieren, die zich niet kunnen verdedigen, maar aan wie na hun korte leven, zoals mevrouw onverbloemd mededeelt de elektrische klem wacht ("De dood komt snel en pijnloos").

Overigens zaagt men de zware geweien van tijd tot tijd ook van de koppen van de dieren, zo stelt mevrouw ruiterlijk en onomwonden ("Het doet geen pijn").

Dit alles ten behoeve van het boven alles vereerde geld en ten behoeve van de verkoop van het hertenvlees (dat zo heerlijk is, vooral met kerst of met een of andere feestelijke gelegenheid0 en dat in twee, haaks op elkaar staande koelers in de boerderijwinkel wordt verkocht, naast knuffelbeesten in de vorm van "Bambi's" met witte stippen op de rug, fotolijstjes, bekers, eveneens gedecoreerd met de beeltenis van het edelhert en nog zo het een en ander.

Merkwaardig, maar verklaarbaar om financiële redenen vind ik, dat ook in de grote ontvangstruimte alles op welhaast monomane, maniakale wijze in het teken staat van het edelhert. Zo siert een grote, geprononceerde hertenkop met gewei de wand en in een kast met vakken wemelt het van de zilverkleurige, esthetisch verantwoorde beeldjes van de elegante dieren die een uitdrukking van zachtmoedigheid bezitten.

Dan zijn er ook nog veel kunstzinnig vervaardigde, romantisch aandoende schilderijen en wandkleden in de ruimte die geheel schijnen te getuigen van een fascinatie voor de genoemde dieren (maar merkwaardig genoeg dus niet van liefde).

De obsessie had nauwelijks heftiger vormen kunnen aannemen.

We mogen de dieren later ook buiten bezichtigen; zij maken onderdeel uit van een grote roedel en komen massaal aanhuppelen in de richting van een omrastering.

Gefascineerd en nieuwsgierig bekijken mijn mede-passagiers en de dieren elkaar.

Op de achtergrond de boerderij die kaal, haveloos en verwaarloosd aandoet.

En (hoe kan het ook anders); in de boerderijwinkel mogen we proeven van het heerlijke hertenvlees.

De folder, met onvermijdelijk de kleurige beeltenis van het edele dier erop en de euforische slogans: "Excursie!" en "Boerderijwinkel!" mogen we mee naar huis nemen.

"Hebt u ook zo genoten?" vraagt een mede-passagiere mij na afloop in het busje.....

Schrijver: I.Broeckx, 21 oktober 2016


Geplaatst in de categorie: spijt

4.0 met 1 stemmen 81Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)