Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Ontwerpen

Hoe maak je een serie van tien eenvoudige ontwerpen voor schilderijen, zeefdrukken of sculpturen van de hoogste kwaliteit die binnen je bereik ligt?
Maak eerst maar eens ruim tweehonderd ontwerpen en leg je daarbij niet te veel beperkingen op. Trek daar maar een maand of zes voor uit.
Laat die dan een half jaartje met rust. Ga vervolgens schrappen, haal er tussenuit wat onvoldoende uitstraling heeft. Als je dan honderd plaatjes overhoudt, is dat mooi. Laat die ook een maand of zes rusten.
Herhaal dit proces tot je vijftig plaatjes over hebt waarover je wel tevreden kunt zijn. Laat de boel dan maar weer een half jaartje rusten. Zoek dan tien ontwerpen uit die misschien wel goed zijn. Zie ze dan als startpunt voor het betere werk, als concepten en niet als ontwerpen voor concrete uitvoeringen.

En vooral: wees er heel zuinig op, hou ze voor jezelf. Ook als je achteraf denkt dat het eigenlijk allemaal niks voorstelt!

Schrijver: Jacob van Schaijk, 23 oktober 2016


Geplaatst in de categorie: kunst

4.5 met 4 stemmen 112Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Günter Schulz
Datum:
24 oktober 2016
Email:
agschulzziggo.nl
Boeiend systeem, Jacob, waarvoor je vooral de discipline en het geduld moet hebben. Is eigenlijk eventueel ook nog voor andere doleinden uit te proberen. Mij rest, vrees ik, nog te weinig tijd om dit in de toekomst uit te proberen. Graag als een goed idee in mij opgenomen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)