Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Crisis (februari 1929)

Ze was kind van de wereldoorlog, kind van de crisis, kind van de financiële malaise.
Het sneeuwde nog in februari, in een late winter en het ijskoude water drong door haar kapotte schoenzolen en het bereikte haar verkleumde voeten toen ze op weg ging naar de pastorie.

In de gang met het hoge plafond, die leek op die van een klooster en die gelambriseerd was met glimmende stroken van houtwerk en waar de gebruikelijke devotionalia aan de wanden hingen, wachtte ze met dichtgeschroefde keel en met stenen in haar maag van de angst tot de kapelaan (de lange zwarte toog over de ronding van de welgedane buik) de deur van de spreekkamer opende.

Zij (waarom juist zij?) was op weg gestuurd door haar armlastige ouders die de zorg hadden over haar en haar twaalf broers en zusjes om te bedelen en ze voelde zich tot het uiterste, tot diep in haar ziel vernederd.

Op school kreeg ze godsdienstles van de zwartgerokte priesters en van de nonnen met witte gesteven kappen en naarhangende zwarte sluier, maar ze begreep niet veel van hun lessen over de Heilige Mis, de Hostie en het Hiernamaals.

En wie was die Jezus, die goede, milddadige Jezus, door gouden licht omstraald en in enkellange witte jurk afgebeeld op de bladzijden van haar kerkboekje, die Jezus, die eveneens was uitgebeeld met wijd uitgestrekte armen, als wilde hij de wereld omhelzen, door een onbekende beeldhouwer in het groen-bronzen standbeeld vóór de kerk waaronder de onbegrijpelijke tekst in Romeinse kapitalen: "Regi Suo Cives"?.

Kennelijk was de kapelaan, die nu vóór haar had plaatsgenomen in de spreekkamer, een vertegenwoordiger van Zijn Leer. Ze deed haar verhaal, het verhaal over de armoede van haar ouders en broers en zusjes en de twee gulden vijftig van de armenbedeling werden haar over de tafel toegeschoven; twee zilveren guldens en twee kwartjes.

Ze zou mogen terugkomen om weer de wekelijkse fooi te komen halen en weer zou ze gaan met lood in de schoenen, zweet in de handen en stenen in de maag.....

Schrijver: I.Broeckx, 17 november 2016


Geplaatst in de categorie: religie

4.0 met 1 stemmen 37Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)