Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

"Dort wo du nicht bist, dort ist das Glück"

Mijn "oude" leraar Nederlands is niet meer te midden van de levenden. Ik vernam dit door enig gedegen, deducerend speurwerk met behulp van het telefoonboek. Ik zou het mijn ex-klasgenoten willen vertellen, die allen uit het zicht zijn verdwenen, en die wellicht, maar ongetwijfeld op andere wijze, eveneens te lijden hebben gehad onder zijn "regime".
In zijn nadagen zag ik hem nog wel eens bij de bushalte, zijn gezicht gegroefd door de vele lijnen en rimpels, die de neerslag schenen te vormen van zijn oorlogstrauma waarover hij, ook voor de klas, niet uitgepraat raakte. We schreven destijds negentienhonderdvijfenzestig en de Wereldbrand was inderdaad slechts twintig jaar achter de rug en inderdaad stonden de nazistische gruwelen en bijvoorbeeld het bombardement van Dresden prominent in de verbeelding van hem, die schijnbaar door een lotsbestemming was aangewezen om ons, kwetsbare scholieren, te begeleiden gedurende de eenmalige, turbulente jaren van onze puberteit en adolescentie.

Onze leraar was ongelukkig. Zijn ongeluk straalde van hem af, hij bracht het als door telepathie over op onze kinderzielen en deze werden erdoor vervormd als glas onder de handen van een glasblazer en als koper onder de hamer van een smid.

Welhaast symbolisch voor het ongeluk van onze leraar was zijn favoriete adagium: "Dort wo du nicht bist, dort ist das Glück", maar het was voor ons, kinderen, teveel gevraagd de volledige strekking van dit aanvankelijk mysterieus gebleven gezegde te achterhalen.

Later, veel later werd het sommigen van ons duidelijk dat onze getourmenteerde leraar kennelijk door zijn bewustzijn of zintuigen de kluisters waren aangelegd, of dat hij wellicht niet kon ontsnappen uit een tunnel van angst en neerslachtigheid, waarbuiten zich het stralende landschap van zijn dromen bevond, waarnaar hij grenzeloos verlangde.

Ik wens hem toe dat hij nu verblijft te midden van de elysische velden en de bestemming bereikt heeft die hem altijd voor ogen stond......

Schrijver: I.Broeckx, 2 maart 2017


Geplaatst in de categorie: oorlog

3.5 met 2 stemmen 551Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)