Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Groningen: mijn hamvraag

Vanmorgen liep ik zomaar wat te mijmeren over de gaswinning in Groningen en daarbij kwamen wat vragen op. Vragen van een volslagen leek.

Je leest en hoort steeds over hoeveelheden in miljarden kubieke meters. Een miljard kubieke meter is één kubieke kilometer, dus stel dat men het heeft heeft over 20 miljard kubieke meter, dan heeft men dus 20 kubieke kilometer gas uit de grond gehaald. Maar in het verleden heeft men heel wat meer gewonnen. Hoeveel in totaal, daar heb ik geen idee van. Men zegt er ook nooit bij in welke toestand de hoeveelheid gas is gemeten. Is dat in samengeperste toestand of bij een druk van een paar atmosfeer? Dat maakt nogal wat uit.

Maar helaas heb ik er totaal geen verstand van, dus ik kan alleen maar doorgaan met speculeren. Zeker is dat er uit de grond een grote hoeveelheid gas van grote druk is weggehaald. Dat heeft natuurlijk ruimte gecreëerd en die ruimte kan volgens mijn simpele brein - en volgens de natuurwetten - weer worden gevuld.

Nu komt voor mij de hamvraag. Wordt die ruimte stukje bij beetje volledig gevuld, met als gevolg een aanhoudende stroom van kleine aardbevingen? Of is het denkbaar dat langdurig veel ruimte leeg blijft, als gevolg van de structuur van het gesteente? Vergelijk het maar met puimsteen. Daar kun je behoorlijk wat kracht op uitoefenen, maar voorbij een kritische grens verpulvert het. Als dat het geval is, staat de Groningers nog wat te wachten.

Kun je voorspellen wat er zo ongeveer te gebeuren staat? Geen idee. Heel misschien kan het op de volgende manier:bereken hoeveel volume de Groningse bodem als gevolg van de gaswinning is gedaald en vergelijk dat met wat op grond van de onstane ruimte maximaal te verwachten valt. Dan zou je toch een redelijke schatting moeten kunnen maken. Maar nogmaals, ik weet het allemaal ook niet. Een troost is wel dat alle deskundigen het blijkbaar ook niet wisten. Of ze hebben de waarheid verzwegen. Dat kan natuurlijk ook.

Schrijver: Jacob van Schaijk, 11 april 2017


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.8 met 4 stemmen 132Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Jacob van Schaijk
Datum:
19 april 2017
Denk ik ook, Fred.
Naam:
Fred
Datum:
11 april 2017
Een gigantisch sinkhole, die slogan kunnen ze wel vergeten in Grunn...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)