Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

A thing of beauty

Hij was, door de afstand die ons scheidde in het verduisterde klaslokaal, mooi om te zien; elegant, slank en goed gebouwd. Vaak dwaalden mijn blikken af naar de mysterieuze, spannende driehoek in zijn pantalon, bij gebrek aan de mogelijkheid tot bezichtiging van een èchte Apollo, die kennelijk in het anti-feministische vorige fin-de-siècle nooit had geposeerd voor het oog van een vrouwelijke schilder. Zijn gezicht vormde een merkwaardige dissonant ten opzichte van zijn postuur; het was om onnaspeurlijke redenen door Moeder Natuur of het Opperwezen zó gewild en in het leven geroepen.

Uitbundig en enthousiast overspoelde hij ons, zijn gehoor van studenten aan de Academie, met een schijnbaar eindeloze woordenstroom, waarmee hij de dia's becommentarieerde die een onstuitbare optocht vormden van kunstwerken die aan onze ogen passeerde: Degas, Courbet, Manet, Cézanne.
Welbespraakt zette hij de visuele taal die de plaatjes uit een voorbije eeuw spraken om in een beeldend jargon zonder einde. Begaafd was hij in vele opzichten: estheet, kunstenaar en taalvirtuoos.

Ik zat vlak naast hem in de pauze en maakte hem complimenten terwijl ik de haartjes bestudeerde die zijn oorlel ontsierden, zoals ringen die van anderen verfraaien. Zijn lelijkheid vormde een merkwaardig contrast met de hoogdravende theorieën die hij ontwierp en onderwees over de flamboyante schoonheden die het 19de-eeuwse Parijs blijkbaar hebben bevolkt. Vestigde hij vanuit het duister plaatsvervangend de aandacht op schoonheid van woord, vorm en kleur, uit angst voor zijn eigen spiegelbeeld?
Lelijk was hij, in tegenstelling tot degene, die mijn aanwezigheid, gezelschap en liefkozingen twee jaar eerder had verruild voor de wuivende tropische palmen van Frans Guyana, maar die in zijn schaarse brieven aan mijn adres slechts jongleerde met de taal als een onbekwame goochelaar, die zijn ballen wel de lucht in werpt, maar niet in staat is ze op te vangen.

Schrijver: I.Broeckx, 14 juni 2017


Geplaatst in de categorie: kunst

4.0 met 1 stemmen 52Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)