Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Een passie voor het draaiorgel

Vanaf de bushalte aan de Hoefstraat in Tilburg is het maar een klein eindje lopen naar de Houtstraat, die gesitueerd is in een grijze, rustige buurt met arbeidershuizen, onderbroken door een cafetaria.

Hier bezoek ik de heer Ben Faro (49) die sinds zijn jonge jaren gegrepen en gefascineerd is door het draaiorgel en door draaiorgelmuziek en die daar nog steeds zijn grote hobby in vindt.

Toen hij tien of elf jaar oud was mocht hij meehelpen op de Kermis en op die manier ontstond zijn fascinatie voor dit wonderlijke muziekinstrument, waarover hij niet uitgepraat raakt.

Er bestaan 25 verschillende soorten draaiorgels, waaronder die van de Firma De Cap wel het meest beroemd zijn. Ook de naam van de Gebroeders Teugels spreekt wat dit betreft boekdelen. Het Monty-orgel is genoemd naar de befaamde Maarschalk en behoort eveneens tot de beste draaiorgels die er zijn.
Het aantal toetsen van de draaiorgels varieert en dit geeft aan van hoeveel kaliber het instrument is

Het draaiorgel is geschikt voor muziek van vrijwel alle componisten en van alle genres, van Beethoven en Bach tot de tango en de rumba om maar enkele muzieksoorten te noemen, maar de grote voorkeur van Ben ligt toch bij de Nederlandstalige top-40.

De instrumenten worden voornamelijk in België gefabriceerd en daar is er in ieder café wel een te vinden.

Er kan heerlijk op de muziek gedanst worden, iets dat velen zich niet laten ontgaan en op verzoek van het publiek kan er een foxtrot, een tango of nog anders gespeeld worden waarop de voetjes van de vloer gaan. Er is een uitgebreide vereniging van fans van het draaiorgel die verspreid is over de hele wereld.

In Bens huis zijn verschillende orgels te vinden, waaronder een monumentaal exemplaar dat zijn kamer domineert. Op mijn verzoek legt hij er een soort ponskaart in met gestanste openingen en spoedig klinkt door de kamer het welbekende nummer "Marina" terwijl de accordeon bovenop het orgel en het drumstel vrolijk meedoen.

Ben laat mij een gouden sieraad zien, een cadeautje van zijn vrouw, waarin de beeltenis van het draaiorgel, genaamd "Monty" gegraveerd is. Hij is er heel zuinig op en draagt het alleen bij speciale gelegenheden.

Schrijver: I.Broeckx, 22 juni 2017


Geplaatst in de categorie: hobby

4.0 met 1 stemmen 129Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
22 juni 2017
Ik ben Ben niet, want ik haat alle draaiorgels om hun walgelijke, overheersende straatherrie. Die mechanische kermisklanken roepen altijd agressie bij mij op. Plus die stomme poppen, die alsmaar op dezelfde manier bewegen en die sbedelaars met hun koperen centenbakken ervoor. Ik steek ze het liefste allemaal in de brand, maar Ben mag van mij in zijn waan blijven.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)