Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Berichten uit een Zorgcentrum (vervolg)

In Tilburg Zuid zijn in een Tuincentrum vele planten, bloemen en in het seizoen een onwaarschijnlijke hoeveelheid kerstartikelen ondergebracht in grote hallen.
Ik koos uit de overweldigende veelheid een kleine amaryllisplant die op twee lichtgroene stelen zijn knoppen droeg. Toen mevrouw er een eerste blik op wierp bij mijn bezoek aan haar bleek ze er verrukt over te zijn. Dit was de amaryllis die zij in gedachten had en waarnaar zij heimelijk had uitgezien. Zij mat de plant op met gestrekte duim en wijsvinger en schatte in dat deze met Kerstmis wel uitgegroeid zou zijn tot de door haar gewenste grootte.

Tevens gaf ik haar de letter H in pure chocolade, die Sinterklaas meegebracht had. De voorletter had hij gelezen op het naamplaatje bij de deur van haar kamer en mevrouw onthulde nu dat ze Hendrika heette maar graag Riek genoemd werd, een naam die echter de laatste jaren door niemand uitgesproken werd wegens de allesoverheersende eenzaamheid van mevrouw.

Na de koffie stelde ze voorzichtig voor of ik haar haar in wilde draaien ("Had ik het al eens eerder gedaan?") Na de wasbeurt posteerde zij zich aan de tafel en voorzichtig rolde ik het korte, grijze, zachte haar om de krulspelden terwijl mevrouw de spelden aangaf waar ik telkens om vroeg.

Later kwamen we nog te praten en telkens weer werd het verhaal van haar eenzaamheid verteld in andere, maar niet mis te verstane bewoordingen; het verhaal van een achttienjarige, schrijnende eenzaamheid die uitmondde in eenn isolement dat door de luttele uurtjes met mij nauwelijks doorbroken kon worden.

En dan stond ze daar tenslotte bij de deur, een dappere glimlach op het gezicht en wuifde mij na als een moeder tot ik in de lift verdween en onze gestalten opgeslokt werden door de duisternis van de nacht en de nevel van de eenzaamheid die hen omhulden tot onze volgende ontmoeting...

Schrijver: I.Broeckx, 24 juli 2017


Geplaatst in de categorie: eenzaamheid

3.0 met 1 stemmen 49Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)