Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Holland Casino: Rondkijken op de Kermis van het Kansspel

De honderden bonte neonlichtjes van de vele gokautomaten toveren de grote vierkante ruimte als het ware om in een soort futuristische kermis, die in tegenstelling staat tot de strenge, solide muren en vensters van het gebouw, die haar klassieke afkomst verraden.

Een grijsaard nadert de speeltafel, waaraan al enkele middelbare dames, gekleed in strak zittende leggings, hebben plaatsgenomen, die geheimzinnige schema's raadplegen om Vrouwe Fortuna naar hun hand te zetten.

Is de oude man ook gevangen in de onheilspellende omhelzing van het veelarmige monster van de gokverslaving dat onherroepelijk bezit neemt van zijn prooi en van diens laatste contanten, of zet misschien een dodelijke, sluipende ziekte hem ertoe aan zijn laatste kapitaal nog wat te vermeerderen voor zijn kinderen of kleinkinderen?

Hoe dit ook zij, de croupier lijkt uiterlijk ironisch noch verbitterd, blijmoedig noch ernstig; hier regeert het absolute poker-face.

Maar nadat de spelers hebben ingezet, volgt zijn welhaast zegenende gebaar over het groene laken met de cijfers en de fiches, als het ware om de zaak te beklinken.

Onverschillig worden de penningen bijeen geharkt na het draaien van het magische wiel en weer is men klaar voor een nieuwe ronde met nieuwe kansen.

Als we het pand verlaten lichten de sprookjesachtige blauwe en zilveren lampjes in de vloer van de monumentale gang op, als dienen zij om het gevoel te suggereren een miljonaire te zijn.

Ik ben op weg naar mijn bescheiden flatje, waarvan de huur tenminste betaald wordt......

Schrijver: I.Broeckx, 27 juli 2017


Geplaatst in de categorie: geld

4.0 met 1 stemmen 40Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)