Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Rust zacht lieve Jana

Mijn beste vriend Rob uit Utrecht heeft al jarenlang te maken met de gevolgen van een tekenbeet en de daardoor veroorzaakte ziekte van Lyme. Hij is nooit meer de oude geworden en heeft een slechte gezondheid waardoor hij vaak ziek is.

Zijn twee huisdieren Jana en Kylian waren jarenlang zijn huisgenoten en kameraadjes in moeilijke tijden. Ze konden het hem ook vaak lastig maken, maar hij is ze ondanks zijn ziekte en de energie die het kostte om ze te verzorgen altijd goed blijven verzorgen.

Als ik Rob aan de telefoon had, hoorde ik altijd Jana op de achtergrond mauwen. Rob en Jana waren onafscheidelijk, Kylian hield zich wat meer op de achtergrond, daar zorgde Jana wel voor want ondanks haar frêle verschijning was zij de poes met de broek aan in huis.

Het leverde wel grappige situaties op, Jana was onverschrokken en nieuwsgierig naar alles wat Rob deed. Het was echt zijn hartsvriendin ook al was ze maar een poes en geen echtgenote. De mens en dier relatie tussen die twee leek soms werkelijk op een huwelijk. Rob was altijd tegen Jana aan het praten, en als hij dat niet deed zorgde Jana er wel voor dat hij dat wel deed. Het was niet vreemd dat Kylian heel veel aandacht aan mij ging vragen wanneer ik er op bezoek was. Hij wilde mij als zijn eigen baasje omdat Jana alle aandacht aan Rob vroeg.

Deze zomer werd Jana vijftien jaar, maar ze werd ook plotseling ziek, zo ernstig dat de dierenarts het in overleg met Rob beter vond om haar te laten inslapen.

Als ik Rob nu bel, hoor ik altijd Kylian op de achtergrond, die is wat bescheidener, maar hij heeft de plek van Jana aardig ingenomen en vraagt nu ook wat meer aandacht aan Rob, omdat ik ook niet meer vaak in de gelegenheid ben om hem te zien.

Ik heb helaas geen afscheid van Jana kunnen nemen, maar ik ben er wel verdrietig over geweest ondanks al mijn eigen beslommeringen. Ze had een eigenzinnig karakter en veel verschillende miauwtjes om haar zin te krijgen. Als Rob wat langer van huis was en ik was er dan begon ze na lang twijfelen haar charmeoffensief op mij uit te proberen.

Kylian was een week lang ziek na haar dood, maar het gaat nu gelukkig weer beter met hem, maar met zijn baasje helaas nog niet.

Schrijver: Jeroen Splinterman, 18 augustus 2017


Geplaatst in de categorie: dieren

4.3 met 3 stemmen 222Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
18 augustus 2017
Heel goudeerlijk en subtiel beschreven. Ik kreeg er meteen daadwerkelijke beelden bij en dan zit een verhaal goed. Ik had een dergelijke relatie met mijn poes Alf. Ik snap Rob heel goed. Wees maar extra lief voor hem en voed zijn gemis met leuke uitjes ofzo.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)