Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Sander Kok

Onlangs zag ik de kersverse schrijver Sander Kok bij het tv-programma 'De Slimste Mens' en hij frappeerde mij ten eerste om zijn nasale, hese, donkere stem, alsof hij voor het eerst de baard in de keel heeft. Nou valt zijn stem minder op, omdat die brombeer Maarten van Rossem zo ongeveer iedere show probeert te stelen met zijn knorrepotstemvolume en zijn bijna altijd tegendraadse meningen. Maarten draagt het liefst zwarte kleding, wat zijn deprimerende zwartgalligheid nog eens onderstreept. Samen met de presentator Philip Freriks speelt hij een merkwaardig soort dark-cabaret, zoals Snip en Snap of Peppi en Kokkie of Swiebertje en Malle Pietje. Hoe Maarten dikwijls als lolbroek ook de mist ingaat, Philip blijft hem door dik en dun adoreren en curieus beminnelijk vinden. Dat Maarten over de First Lady van Amerika Melania zegt: 'Zij heeft ontdekt, dat zij met de grootste klootzak op aarde getrouwd is!', schijnt allemaal maar te kunnen.

De keurige, sportieve, intelligente, niet door drugs en alcohol aangetaste, hoffelijke heer Sander is geboren in 1981. Laten we aannemen dat hij nu 36 jaar is. Specifieke, persoonlijke informatie houdt hij nog voor zichzelf. Hij studeerde literatuurwetenschap en kunstgeschiedenis. Waarschijnlijk in Amsterdam. Op een goede dag werd hij op een gracht (waarschijnlijk een Amsterdamse) ontdekt door iemand van een modellenbureau, die hem spontaan kiekte met een polaroidcamera, waar zijn toenmalige vriendin bij was, die hem aanmoedigde. Dat was het begin van zijn carrière als (foto)model. Hij woonde en werkte in New York, Seoul en Milaan. Dus wereldwijs gemaakt zeg maar. De slimme, moderne, manipulerende promotie- en ambitietrucs onder de knie gekregen.

Op 27 januari 2017 verscheen zijn debuutroman 'Smeltende vrouw' bij uitgeverij Prometheus. 256 pagina's en 11,99 euro. Hij schreef het boek in vier jaar tijd in diverse vliegtuigen en hotels. Het boek gaat over twee buurmannen, die beiden hun vrouw onderdrukken. De ene buurman is zijn vrouw aan het vetmesten totdat zij het streefgewicht van 300 kilo bereikt. Dit doet me overigens denken aan de film 'Feed' uit 2006 van Brett Leonard, waarin een man exact hetzelfde doet. Zou Sander die film vooraf gezien hebben?...

De andere buurman heeft meerdere keren een loterij gewonnen en hij leeft in de waan, dat hij een filosofieboek kan schrijven, terwijl zijn vrouw maar met hem mee moet leven.

Deze debuutroman van Sander kreeg o.a. lovende kritiek van Hagar Peeters en Herman Brusselmans. Qua postuur, uitstraling en kledij lijkt Sander op Thierry Baudet van Forum voor Democratie. Dezelfde universitaire insteek en verwijfde glamourlandpose. Mijn boerenklompen beginnen nerveus te stijgeren bij zulke dandy's. Er gaan meteen alarmbellen rinkelen, want er is iets niet in de haak. Nu is uitgeverij Prometheus ook bekend als uiterst decadent en hoog van de toren blazend met slimme marketingtrucs en protserige mystificaties, wat de link met dé ideale schoonzoon Sander duidelijk maakt. Hij past exact in hun gladstrijkende profiel van reeds gevierde blaaskaken uit de hogere milieus.

Schrijver: Joanan Rutgers, 19 augustus 2017


Geplaatst in de categorie: literatuur

3.2 met 5 stemmen 1.237Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
7 november 2017
Maar wél 685 keer bekeken en/of gelezen!
Het fenomeen van de aantrekkingskracht van bepaalde schrijfsels houd me nog lang bezig..
Is het vanwege de naam Sander Kok?
Vanwege een tv programma?
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
19 augustus 2017
Raak getypeerd. Ik moet bij Sander ook steeds aan Baudet denken, die eveneens een vrouwonvriendelijk boek op zijn naam heeft staan.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)