Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Weerzien (na veertig jaar)

Hij had nooit gedacht zijn oude leraar, aan wie hij zoveel herinneringen dankte, nog eens te zullen ontmoeten. Met het eindexamen was als het ware een navelstreng doorgesneden. Na de onverwachte maar traditionele zitting in de gymzaal in aanwezigheid van trotse ouders en leraren en na de rijtoer van de dronken scholieren op de zegekar bleven de leraren als ontheemd achter, echter bereid het aloude en kennelijk beproefde procedé toe te passen op een nieuwe generatie scholieren.

Eén van de handtekeningen op het diploma was van de leraar die hen steeds op het hart gedrukt had nooit een d met een t te verwarren aan het eind van de Nederlandse voltooide deelwoorden, die hen gevoelig had gemaakt voor de klank en het ritme, de structuur en de melodie van de taal en die hen vooral had doen kennismaken met het gedachtegoed dat schuilging achter die magistrale roman die zijn leven zou bepalen en waarin de tegenstelling aan de orde kwam tussen heftig, bloeiend, hartstochtelijk gevoel en streng, strikt, berekenend, scherp verstand, een tegenstelling die zich als de bedding van een rivier door het landschap van zijn toekomstig leven zou slepen.

Veertig jaar na dato stonden leraar en leerling oog in oog, onverwacht, tijdens een receptie. De leraar, oud, grijs en beverig, verkeerde in het niemandsland tussen het door de stralende zon van zijn vroegere intelligentie beschenen land en de duistere nacht van de geestesverwarring. hij herkende zijn vroegere pupil, aan wie trouwens door de onbarmhartige tijd eveneens een gedaanteverwisseling was opgedrongen, niet en zijn hele verleden met al haar vergezichten en landschappen dreigde in de peilloze kloof van de vergetelheid te zinken tot het voorgoed verloren zou zijn...

Schrijver: I.Broeckx, 29 augustus 2017


Geplaatst in de categorie: tijd

3.0 met 1 stemmen 166Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)