Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Herinnering aan mijn tijd bij het Nederlands Textielmuseum

In die tijd - ik was drieëntwintig - was ik aangenomen als "educatief assistente" bij het Nederlands Textielmuseum.

In de grote zaal van de villa aan de Gasthuisring - die was als die van een tempel - kwamen de collega's bijeen. Er werd gelachen en geschertst - ook ten koste van mij.

Mij was opgedragen een scriptie te vervaardigen over het aloude, oosterse procédé van het "batikken" ten behoeve van een diapresentatie. De diapresentatie zou nooit plaatsvinden.

Wekenlang zat ik te suffen boven de boeken uit de welvoorziene bibliotheek van het Museum in een klein zolderkamertje. Van het werkstuk kwam echter na maanden niets terecht zodat mijn overplaatsing volgde naar de "dependance", een barak in de aangrenzende Lange Nieuwstraat, met hobbelkeien belegd.

Vaag herinner ik mij hoe mannen in stofjassen rondschuifelden in de barak, bezig met onduidelijke werkzaamheden en hoe ikzelf papieren moest ordenen, echter eveneens zonder resultaat.

Een meisje dat ik daar leerde kennen was typiste en omdat ik mij totaal incapabel voelde tot vrijwel iedere bezigheid of beroep besloot ik haar na te volgen, in de overtuiging dat alleen nog mijn handen in combinatie met een typemachine iets op zouden kunnen leveren.

De depressie trad in en zij zou mij gedurende twee jaar in haar wurggreep houden......

Schrijver: I.Broeckx, 10 oktober 2017


Geplaatst in de categorie: werk

4.0 met 1 stemmen 21Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)