Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Opnieuw naar de velden des doods/Een milde dood

Het Crematorium te Tilburg bestaat uit een samenstel van gebouwen, te weten het "Andante Café" waar je eventueel de dood kunt trachten te bezweren door een schrijfcursus, de imposante zaal "Aurora" met haar vele lichtjes waar ik mijn moeder ten grave droeg en niet te vergeten de strooivelden waar mama nu rust onder de oude eik.

Daar waren we samengekomen: mijn trouwe oud-collega, haar echtgenoot en broers en vele belangstellenden. De oude mevrouw, de moeder was in de armen van de dood gezonken. Ik had de indrukwekkende zwarte auto en de vele volgauto's het terrein op zien rijden en nu weerklonk de muziek, die niet van originaliteit getuigde en die een beetje cliché-matig was en de voorgedragen gedichten boden geen taalvaardigheid en het was alsof het achtennegentigjarige leven van de mevrouw geen betekenis had gehad, futiel was geweest en zinloos, alsof zij slechts een nulliteit was geweest te midden van velen, alsof het leven vergleden was zonder begaafdheid, zonder verdiensten, zonder prestaties.

Er vloeiden geen tranen; het raadsel en de horreur van het afscheid kwamen niet aan de orde, het mysterie werd niet aangeroerd, de beheersing bleef intact alsof afgezien zou kunnen worden van de heftige geestescrises die in sommige gevallen toch heel gebruikelijk zijn, alsof het leven was voortgekabbeld, voortgestroomd zonder doel, zonder bezinning, zonder zingeving en alsof men daarmee zonder meer vrede kon hebben.

En hoe merkwaardig dat men de nadruk legde op de betekenis van een sjaal, een zo totaal onbetekenend en futiel voorwerp, een fetisj die mevrouw de laatste jaren bij zich gedragen had.......

Schrijver: I.Broeckx, 2 december 2017


Geplaatst in de categorie: afscheid

4.0 met 2 stemmen 62Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)