Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Zoektocht 2

Tijdens mijn werk in de kringloopwinkel liep ik weer eens tegen een mooi boekje aan. Feest in Hollands huis van dr. P.H. Ritter uit 1937. Met alle ideeën over de Hollandse identiteit van het afgelopen jaar staat daarover iets in dit boekje, zeer beknopt beschreven. Ik citeer:

"Waaruit stamt 's Lands kracht en eenheid? Voor alles uit het feit dat leven onder het godsdienstig aspect. Dat wil niet zeggen dat de Godloochening is uitgebannen. Maar de religie is de grondwaarde van ons volk. Er is geen onverschilligheid ten aanzien van deze waarde. Uit het godsdienstig bewustzijn is de geboorte en is de aard van Nederland te verklaren. De eerste oranje stierf voor het volk, met een gebed op de lippen. Hij heeft het opgedragen aan God. En het is omdat wij God willen dienen boven den staat, dat wij de Gratie Gods erkennen als de bron van het Koningschap.

Je mag eigenlijk niet citeren maar ik vind het zo jammer dat deze teksten vaak niet meer gelezen worden. Er schuilt een diepe waarheid in over hoe Nederland zijn beleid voert en als land en is daar waar het is, in mijn beleving.

Schrijver: deborah, 8 februari 2018


Geplaatst in de categorie: taal

2.5 met 2 stemmen 99Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Bjarne
Datum:
8 februari 2018
Wat leuk die oude boeken uit de kringloopwinkel. Bij ons is de kringloopwinkel zelfs in een oude voormalige bibliotheek gevestigd, waardoor er ook veel boeken zijn voor een gering bedrag aan te schaffen. Ik koos deze week voor "Het innerlijke kind" en "Rust in je hoofd" gewoon puur instinctief vanuit mijn gevoel. Er staan ook leuke plaatjes in.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)