Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

HOE SOLIDAIR ZIJN WE ECHT?

Hoe solidair zijn we echt als het er op aan komt? Deze vraag kwam bij me op toen ik hoorde wat de koning, tijdens zijn nu al als historisch geziene mei toespraak had gezegd over zijn overgrootmoeder.

Heel flink en heel persoonlijk dat hij daar vraagtekens bij durfde te zetten. Volgens hem had Wilhelmina wel iets vaker iets meer ter ondersteuning van de Joodse bevolking mogen zeggen in al haar zogenaamde ‘opbeurende’ open deuren toespraken in de trant van: hou de moed erin en wij zullen overwinnen en dergelijke. Wat anders te zeggen?

Wat Willem Alexander over het hoofd ziet is dat zij misschien juist wèl precies de houding van Nederlanders ten opzichte van de Joden weergeeft. Natuurlijk waren we wel solidair tegenover hen, maar in verhouding was er weinig verzet tegen het oppakken en afvoeren van deze bevolkingsgroep. En geloof me als Wilders en Baudet hun zin zouden krijgen en alle buitenlanders en die met meerdere nationaliteiten of buitenlands uiterlijk weg zouden sturen; echt dan komen er ook weinig mensen in verzet.

Was het onder de gereformeerde Colijn voor de oorlog ook niet zo, dat men het op een bepaald moment niet wenselijk achtte om nog meer Joodse vluchtelingen toe te laten. Onze cultuur zou te veel kunnen worden beïnvloed?
Ze werden in een kamp opgevangen en konden later zo worden afgevoerd door de Duitsers.
Ach wij zijn solidair zolang het niets kost. In de handen klappen voor de zorgverleners. Heel sympathiek, echt waar, maar echt dankbaar en solidair? Altijd zijn het de enkelingen, de echte dapperen die deze mensen steunen. Net als in de oorlog toen er ook een kleine groep helden in het verzet zat. Natuurlijk hoeft en is niet iedereen zo dapper. Ik ben bang dat ikzelf het ook niet zou zijn. Maar het tegenovergestelde doen ook niet. Jeetje zult u wel denken wat een zwartkijker ben jij. Nee, gewoon realist. Ik heb gelukkig niemand buiten het Wilhelmus zien staan zingen – een normale Nederlander denkt: ben je gek.

Vanmorgen keek ik naar WNL. Kijk dan niet zult u al vast denken. Terecht opgemerkt, maar je moet wel weten hoe een steeds groter gedeelte van Nederland denkt. Ik keek dus en ja hoor weer iemand die klaagde dat de horeca nog niet open kon. De man heeft 50 gelegenheden. Ja, natuurlijk wil hij alles weer openen, het kost hem geld. En als er ten koste van het geldelijk gewin enkele tientallen doden meer vallen – jammer dan. Vorige week bleek WNL – de Telegraaf dus, de krant die zo fout was in de oorlog - nog steeds heel fout te zijn.

Lilian Marijnissen was uitgenodigd (op zich al een wonder) om haar voorstel toe te lichten voor een salarisverhoging voor het zorgpersoneel, op z’n minst 5 %. De presentatrice kreeg gelijk ingefluisterd in haar oortje, dat dankzij de bezuinigingen, het kabinet nu maar mooi ondersteunende maatregelen kon treffen ter instandhouding van de bedrijven. De mediaspecialist van de Telegraaf onderschreef dit overtuigend. Het pedante mannetje die overal ‘verstand’ van heeft, vond de ondersteuning van de bedrijven ook veel belangrijker.

Lilian zei nog dat toen het ons goed ging, de zorg er ook al niks bij had gekregen. Booking.com en al die andere grote bedrijven verdienen het blijkbaar meer. Laten we voor hen applaudisseren en het geld naar de zorg en onderwijs doorsluizen. Dat is solidair. Het beangstigende is de druppelsgewijs beïnvloeding van de Telegraaf via WNL.
Straks worden wij Nederlanders nog onterecht als echt fout gezien.

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 6 mei 2020


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.5 met 2 stemmen 94Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
catrinus
Datum:
7 mei 2020
Bewijzen kan ik het niet maar het is vermoedelijk net als in de jaren dertig van de vorige eeuw, toen men ook niet heeft gedacht dat achter de 'ogenschijnlijk nog niet extreme' theorieën dat wat daarop gebeurde zou volgen.
De meer-of-minder uitspraak van Wilders duidt daar toch een beetje op en is ook gevaarlijk.
Ook hun angst voor vreemde godsdiensten is merkwaardig, Godsdienst is immers, net als een virus, niet aan een landsgrens gebonden.
Wel geef ik hun in zoverre gelijk dat wanneer bepaalde mensen met dubbele nationaliteiten zich op het criminele pad begeven; stuur die terug en laat ze hun hobby daar uitoefenen.
Wat het verzet betreft hoop ik van ganser harte dat je gelijk hebt Joanan. Dat we toch iets van de geschiedenis hebben geleerd.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
7 mei 2020
Is het echt zo dat Wilders en Baudet alle 'buitenlanders' weg willen sturen? Wat een middeleeuws barbarengebaar zou dat zijn! Maar stel, dan komen er meer Nederlanders in verzet, dan jij durft te stellen. Je onderschat de geëvolueerde intelligentie van de gemiddelde, individuele Nederlander!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)