Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Wanneer?

Opnieuw een zonovergoten dag, de zoveelste op rij en de vooruitzichten zijn eveneens, volgens de weervrouw: nog meer zon, warme Pinksterdagen en misschien als klap op de vuurpijl, krijgen we donderdag regen, onweer en meer van dat moois. De natuur schreeuwt om vocht, maar het is ondoenlijk om - zoals we hier wel vaker deden - de planten vanaf je balkon water te geven. Immers moeten we uitkijken met het kostbare vocht, dus geen optie om een slang over de reling te hangen en de kraan aan te zetten...

Dat dit allemaal het gevolg is van de veranderingen in het klimaat, daarvan ben ik niet overtuigd, immers is het in ons verleden vaker zo lang en aanhoudend droog geweest, is de natuur altijd weer op haar pootjes terecht gekomen en alle berichten ten spijt ben ik het alleen deels eens met de luchtvervuiling die ons en dus de natuur de das omdoet. Niet meteen een sjaal pakken nu hoor!

In de afgelopen weken, dat er weinig verkeer was, behalve de fietsers, dat er in de lucht geen vliegtuigstrepen te zien waren, de vrachtwagens niet stand-by stonden te ronken, met een lucht waarbij je longen protesteerden ook nog, in die weken dus, was het zelfs aangenaam om buiten te zijn, rook je het gras, de bloemen en soms jezelf ( lekker luchtje hoor), in die weken, was het voor iedereen aangenaam buiten.

Nu de regels versoepelen, nu er weer veel meer mag en men niet altijd door heeft dat een versoepeling niet wil zeggen dat we teruggaan naar de tijd van voor de regels die opgesteld werden, nu merk je dat de lucht daar de tol voor betaalt.
De lucht niet alleen, de natuur die ook meedoet, die natuurlijk ook, waar ik niet mee wil zeggen dat versoepeling niet zou mogen, maar het is erg goed te merken dat mensen moeite hebben met regels, ze worden met voeten getreden en dat is jammer.

Jammer niet alleen voor de natuur maar ook voor ons, de mensheid, net als voor de mensen die problemen hebben met de regels die nog steeds gelden.
Het wordt nooit meer zo ongedwongen als voorheen, maar veel mensen denken dat de thuiszit-situatie nu opgeheven is en alles weer terug gaat naar de tijd ervoor, dat is natuurlijk niet zo, maar hoe leg je dat uit aan mensen die het niet willen begrijpen?

Ondoenlijk gewoon, jammer ook want het maakt mensen nerveus, het maakt dat mensen schichtig worden, dit “nieuwe normaal” zou op billboards moeten komen, in allerlei talen, want echt: er zijn mensen die onze taal niet begrijpen, niet snappen dat veel acties gewoon dom zijn. Dat is jammer voor de mensen die zich uitstekend aan de regels houden van het “nieuwe normaal” en weet je: alle begin is moeilijk maar niemand is te oud om te leren, dus waarom daar geen begin mee maken dan?

Dat dit ook geldt voor de mensen die nu driftig hun tuin besproeien met het kostbare kraanwater, is vanzelfsprekend, we moeten zuinig zijn op dat kostbare vocht, als men elders de velden al niet meer bevochtigen mag, je weet dat een lange droge periode watertekort met zich meebrengt, dan zet je toch de rem op deze acties?

Maar ja, het zal teveel moeite kosten, emmers water uit de naastliggende sloot te halen en zo je tuin nat te maken, denk ik dan...het is heerlijk weer, er zal vast regen vallen maar tot die tijd, even pas op de plaats met het teveel gebruiken van het zo kostbare vocht!

... Pas even op met ons kostbare drinkwater ...

Schrijver: An Terlouw, 1 juni 2020


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.5 met 2 stemmen 51Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Jikke den Hollander
Datum:
8 juni 2020
Inderdaad An, we moeten zuinig zijn met water uit de kraan. Het is nu juni en de zomer moet nog komen. Als het zo warm wordt als vorig jaar, hebben we een probleem en gaan de belastingen van de waterschappen flink omhoog.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)