Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Maar Ernest Hemingway was 61, arme ziel!

(voor Pamela Moore (1937 - 1964))

Jij bent geboren op 22 september 1937 in New York City. Jouw ouders Don en Isabel Moore waren allebeide schrijvers. Don redigeerde pulpromans en schreef strips en Isabel schreef voor 'Redbook' en 'Cosmopolitan' en zij schreef drie pulpromans voor Rinehart & Company. Rond 1945 zijn jouw ouders gescheiden. Jouw vader verhuisde naar Los Angeles, waar hij als een verhaalredacteur voor Warner Brothers en RKO Pictures werkte. RKO Pictures werd in 1928 door de Joodse zakenman David Sarnoff gesticht. Warner Brothers is in 1923 door de Joodse broers Harry, Albert, Jack en Sam Warner opgericht. Sam trouwde met de actrice Lina Basquette (1907 - 1994), met wie hij de dochter Lita kreeg. Sam overleed in 1927 op zijn 40-ste door een longontsteking. Harry en zijn vrouw Rea Levinson kochten de voogdij over Lita, waar Lina al gauw spijt van kreeg, maar ze kon financieel nooit van de Warners winnen. Lina zag Lita maar twee keer tot ze in 1977 weer bij elkaar kwamen.

Jouw ouders bespraken hun schrijfambacht vaak tijdens het eten en verder was jij volstrekt autodidactisch. Jouw moeder werkte als een redactrice voor het filmfantijdschrift 'Fotoplay' in NYC. Het werd in 1911 in Chicago opgericht. Jij woonde in NYC en Los Angeles, maar vooral bij jouw moeder op Park Avenue, net boven 86th Street. Vanaf jouw twaalfde was jij bevriend met de romanschrijfster Barbara Bisco, die ook op Rosemary Hall zat. Op jouw 14-de begon jij te schrijven en schreef jij ideeën en korte verhalen in jouw dagboek. Op jouw 16-de gaf jouw moeder jouw korte verhaal 'The Bad Actor' aan haar literaire agent Monica McCall, die vond dat jij beter romans kon gaan schrijven. Later bleek dat jouw moeder dat had verzonnen om jou te stimuleren. Jij studeerde aan de onafhankelijke meisjesschool Rosemary Hall in Ridgeway en de Zaccheus Mead Lane in Greenwich, Connecticut. Het is in 1890 opgericht door Mary Atwater Choate op Rosemary Farm in Wallingford. De uitgeefster/schrijfster/dichteres/socialite Caresse Crosby (Mary Phelps Jacob) zat ook op deze school en zij was de eerste ontvanger van een octrooi voor de moderne bustehouder. Samen met haar man, de dichter/uitgever Harry Crosby heeft zij de Black Sun Press opgericht. Zij publiceerden de vroege werken van Ernest Hemingway, Henry Miller, Anaïs Nin, Charles Bukowski, Hart Crane, Kay Boyle, Archibald MacLeish, Robert Duncan, James Joyce, D.H. Lawrence en René Crevel.

Op 10 december 1929 pleegde Harry Crosby zelfdoding, samen met Josephine Noyes Rotch. Zij hebben zichzelf met een Belgisch, automatisch pistool door hun hoofden geschoten. Harry werd 31 en Josephine werd 21 jaar. De familie Rotch beschouwde Josephine's overlijden als een moord door Harry. De ex van Josephine, Albert Bigelow, dacht dat Harry Josephine had vermoord, omdat hij haar niet kon krijgen, maar ze hebben wel degelijk een liefdesaffaire met elkaar gehad en op 9 december 1929 stuurde Josephine een gedicht naar Harry, die met Caresse in het Savoy-Plaza Hotel verbleef, met als laatste zin 'De dood is ons huwelijk'. De laatste zin in het dagboek van Harry was: 'Men is niet verliefd, tenzij men met zijn geliefde wil sterven. Er is maar één geluk om lief te hebben en bemind te worden.'.

En jij studeerde oude en middeleeuwse geschiedenis aan het Bernard College of Columbia University, een particulier liberal arts college voor vrouwen in NYC, opgericht in 1889 door de schrijfster/anti-suffragrist Annie Nathan Meyer. De schrijfsters Ntozake Shange, Jhumpa Lahiri en Zora Neale Hurston gingen naar dit college. Op jouw 18-de verscheen jouw debuutroman 'Chocolates for Breakfast' uit 1956 bij Rinehart & Company. Die werd vergeleken met 'Bonjour Tristesse' van Françoise Sagan. Jouw boek is een openhartige weergave van de tienerseksualiteit en de bespreking van homoseksualiteit, genderrollen, alcoholisme, nymfomanie, automutilatie en seksuele exploratie. De rockmuzikante Courtney Michelle Love/Harrison (9 juli 1964, Londen) is door haar moeder Linda Anne Risi naar de hoofdpersoon Courtney vernoemd. Zij is de weduwe van Kurt Cobain. Na Monica McCall werd Sterling Lord jouw literair agent. Op jouw 18-de ging jij per schip naar Engeland en ontmoette jij aan boord de 34-jarige schrijver/filmmaker/oorlogsheld Edouard de Laurot. Jullie begonnen samen de roman 'Prophets Without Honor' te schrijven. Jij bezocht hem in Parijs en hij beïnvloedde jouw schrijven. Jij reed hem naar Stockholm en Zwitserland en jij kocht filmapparatuur voor hem. In NYC ontmoette jij Adam Kanarak, die de Holocaust had overleefd en die in de bibliotheek van de Columbia University werkte. Adam wist jouw te vertellen, dat Edouard een charlatan en een fantast was, want hij had over zijn heldhaftige legertijd gelogen. In feite was hij de Pool Edward Lada-Laudanski.

In 1958 trouwde jij met Adam Kanarek, die een advocaat werd en met jou in East Village woonde en aan Brooklyn Heights. Er verschenen nog vier romans van jou; 'Pigeons of St. Mark's Place', 'The Exile of Suzy-Qen', 'The Horse Set' en 'The Bell Jar'. Geen van deze romans evenaarde jouw debuutroman. In 1963 kregen Adam en jij een zoon, Kevin Kanarek. Negen maanden later begon jij aan 'Kathy on the Rocks' te schrijven, die ongepubliceerd bleef. Op 7 juni 1964 was Adam tijdens lunchtijd naar zijn vader gegaan en bleef jij met Kevin thuis. Terwijl jij aan 'Kathy on the Rocks' werkte, was Kevin in de kamer ernaast. Toen Adam om 17.00 uur terugkwam, vond hij jou levenloos op de vloer naast de typemachine. Jij had jezelf met een .22 kaliber geweer door jouw hoofd geschoten en jij werd 26 jaar. Jij leed aan een bipolaire stoornis en in een interview zei jij: 'Ik verloor mijn identiteit als schrijver door een beroemdheid te worden.'. In 'Kathy on the Rocks' verwees jij naar de zelfdoding van Ernest Hemingway, die zichzelf met zijn dubbelloops jachtgeweer Boss & Co in zijn mond heeft geschoten.

Schrijver: Joanan Rutgers
1 augustus 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 589Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)