Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Houden van - Een overdenking

Vrij vaak hoort men iemand zeggen: 'Als je niet van jezelf houdt, kan je ook niet van iemand anders houden.' Ik heb dit altijd een afgezaagde uitdrukking gevonden die bovendien helemaal niet klopt.

In België drukt men 'houden van' uit met de woorden 'iemand graag zien'. Dan zou bovengenoemde uitdrukking dus worden: 'Als je jezelf niet graag ziet, dan zie je anderen ook niet graag.' Dan wordt meteen duidelijk dat die uitspraak nergens op slaat. Want het is natuurlijk heel goed mogelijk dat je jezelf in de spiegel of op een foto niet graag ziet, maar een ander wel graag ziet.

'Houden van' kan ook iets anders betekenen, bijvoorbeeld 'iemand anders accepteren zoals hij of zij is'. Dan zou de uitspraak dus worden: 'Als je jezelf niet accepteert zoals je bent, dan kun je een ander ook niet accepteren zoals hij of zij is.' Dat klopt ook niet, want het kan best zijn dat iemand zijn eigen fouten niet accepteert, maar fouten van anderen wel. Het omgekeerde komt waarschijnlijk meer voor, namelijk dat iemand zijn eigen fouten wel accepteert, maar die van anderen niet. Bovendien zou men de eigen fouten ook niet moeten accepteren, maar ze juist proberen te verbeteren.

Nu kan men 'houden van' nog op veel andere manieren zien en omschrijven, maar het komt er volgens mij toch altijd op neer dat men heel goed van een ander kan houden, maar niet van zichzelf.

Schrijver: Rinus, 13 november 2023


Geplaatst in de categorie: filosofie

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 164Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)