Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Een vingerafdruk, een foto en een handtekening voor een fraai document

Lange tijd was onze bibliotheek gevestigd aan het Koningsplein in het formidabele pand dat ik vaak bezocht en dat door een monumentale, majestueuze trap die de ruimte doorsneed in twee helften verdeeld werd. Na grondige en vakkundige werkzaamheden is op dezelfde plaats de Stadswinkel verrezen.

Vandaag moest ik daar zijn voor de aanvraag van een reisdocument: een identiteitskaart.

In de grote ruimte staan lange banken onder de fraaie, ronde lampen. Vele bezoekers hebben hier plaatsgenomen. Als ik aan de beurt ben, vraagt men mij mijn vinger ten behoeve van de unieke afdruk op het zwarte, vernuftige apparaat te leggen dat oplicht met een fel rood lichtje. Een foto en een handtekening zijn ook nog vereist.

Na enkele dagen mag ik het document komen halen. Het is een fraaie kaart geworden met mijn portret erop en in trotse letters: Koninkrijk der Nederlanden en het jaar van mijn geboorte:
negentiendrieënvijftig.....

Schrijver: I.Broeckx
31 maart 2024


Geplaatst in de categorie: woonoord

3.5 met 2 stemmen 29



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Wil Heefer
Datum:
2 april 2024
Ter aanvulling; pasfoto's in Duitsland gemaakt tellen niet, het moeten zgn,nederlandse zijn,wat alleen kon in een fotowinkel in Luxemburg, paar straten vanaf het consulaat. Dat heet dan "europese eenheid".
Naam:
Wil Heefer
Datum:
31 maart 2024
Omdat wij in BRD wonen als Nederlander, kan een ID-kaart aangevraagd worden bij het consulaat in Luxemburg, een oud gebouw als dichtstbijzijnde, een halve wereldreis, vooral als je zelf geen vervoer hebt.
Er was in 2016 al wel een vingerafdrukkastje. Tegen Entgeld worden de pasjes opgestuurd zodat je er maar 1 x heen hoeft. Vraag niet wat het kost, Duitse ingezetenen zijn voordeliger en makkelijker uit.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)