Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

op sollicitatie

"Aangenaam kennis met u te maken meneer Mans. U komt solliciteren voor de functie van timmerman in ons bedrijf?" "Ja dat klopt." "Hebt u uw CV bij u?" "Ja, alsjeblieft."

"Mmm...hier staat dat u geen twee linkerhanden maar een lul met vingers hebt." "Ja inderdaad, ik kan geen plank recht afzagen alleen als het schuin moet." "Mmm...en u moet altijd bokshandschoenen aan tot tien voor twee 's middags zie ik?" "Ja, dat moet van God." "Maar u zou waarschijnlijk een stuk beter zagen als u die handschoenen uit deed, niet?" "Dat mag niet, dat is mahran." "Mahran, wat is dat?" "Mahran staat voor slecht." "Hoe slecht, wat slecht, waarom slecht?" "Volgens onze God, -vreten zij met Hem." "Wat? Wie is uw God, als ik vragen mag?" "De grote Atheus, -smullen met Hem." "Wie zegt u?" "Atheuuus, -vreten en zuipen met Hem." "Maar waarom zegt u telkens 'vreten en zo met hem', na het uitspreken van zijn naam?" "Hem jaah, Zijn voor u, respect man." "Wat is dit voor achterlijk gedoe, verplichte bokshandschoenen en dan als timmerman komen solliciteren?" "Hé respect man, wil je mij niet aannemen omdat ik bokshandschoenen draag?" "Inderdaad, op die manier bent u minder goed inzetbaar. Bovendien bent u een lul met vingers." "Wat? Gaan we nou ook nog schelden, ik heb een lul met vingers, dat is niet hetzelfde. Die kweek je om beter in de handschoenen te passen zodat je optimaal de grote Atheus, -zuipen en bitterballen met Hem- kan dienen." "ER UIT."

"Hallo, spreek ik met het Meldpunt Discriminazi?" "Inderdaad, en u spreekt met Anja." "Aha, een hoer, met Mans spreekt u." "Pardon, zei u hoer?" "Ja, u bent een hoer volgens het boek van mijn God." "O, dan is het goed, wat kan ik voor u doen?" "Nou, moet je luisteren slettenbak, ik ben bij het solliciteren zwaar gediscrimineerd vanwege mijn geloof en mijn uiterlijk." "Zei u nou slettenbak?" "Ja, ander woord voor hoer, mijn geloof weet je, dat vertelde ik je net. Begin jij nu ook al te zeiken?" "Duizend excuses, zo bedoelde ik het niet maar ik moet even wennen aan uw andere gebruiken weet u." "Nou vooruit dan pisbak, maar wel uitkijken hè, beetje meer tolerantie naar andere culturen en religies." "Ja meneer Mans, gaat u alstublieft verder." "Nou, ik kwam solliciteren bij een aannemer en die schopte me eruit omdat ik een lul met vingers heb voor de bokshandschoenen die ik van de grote Atheus -vreten en slempen met Hem- altijd moet dragen. Begrijp je, droltrol?" "Dro...? W..wat schandalig, je reinste racisme. Nee, dat kan echt niet. U hebt evenveel recht op werk als een ander. Moet dat echt, bokshandschoenen?" "Ja, staat in het grote boek dat Atheus, -kezen met hem- via de Aarsengel Gabral -buikschuiven met hem- de profeet Lou de Paling -tweeënzeventig varkens voor hem- doorgaf. Duidelijk, schele sloerie?"

"Zei u nou schele?" "Wat, begin je nou weer, dorre snee?" "Excuses, dat sletten en hoeren gedoe snap ik nu wel een beetje en heb daar begrip voor, maar waar komt dat schele en dorre ineens weer vandaan?" "Als je nou eens een paar jaar onze cultuur zou bestuderen dan stelde je niet van die domme vragen, dwarse doos. Elke Atheus, -porren met Hem- volgeling weet dat dit in de Kadith staat. Het boek over het voorbeeldige leven van de grote Paling, -tweeënzeventig geiten voor hem. Duidelijk, schurftige sloerie?" "Het spijt me heel erg maar ik ken dat boek niet en ben als simpele ziel niet bekend met het gebruik van dergelijke bijvoeglijke naamwoorden." "Dan wordt het tijd dat je die werken eens gaat lezen, krols kreng. Onze grote Paling -karnen met hem- sprak zijn vrouwen altijd op die manier toe en dit voorbeeld volgen we veertienhonderd jaar na zijn dood nog steeds. Heb je daar bezwaar tegen, graf griet? Moet ik je auto aan komen steken of zo?"

"Nee natuurlijk niet meneer Mans, mijn welgemeende excuses voor mijn onbegrip en mijn onbekendheid met uw zeden en gewoonten. Wij staan graag heel erg open voor andere culturen in onze gedachten, zo open dat onze hersens er uit flikkeren. Ooo, zei ik nou flikkeren?"

Schrijver: Michiel Mans, 13 maart 2006


Geplaatst in de categorie: discriminatie

3.1 met 7 stemmen 923Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)