Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Winkeldiefstal

Er loopt een erg rare gevangene door het cellencomplex. Een zonderlinge, kalende zestiger. Aan iedere cipier vraagt ie: “Spaart u zegeltjes? Hebt u een bonuskaart?”. Met een verdwaasde blik mompelt hij “Volgende keer wel een mandje pakken, hoor...” tegen zijn medegevangenen. Ach ja, die zijn eraan gewend. Het is meneer Van der Hoeven.

Van der Hoeven is de klap nooit meer te boven gekomen. Een slepend requisitoir van de Officier van Justitie. Meer dan 8 uur, en uiteindelijk werd een aanzienlijke gevangenisstraf geëist. Want Van der Hoeven had de boel geflest. En dan bedoel ik niet dat ‘ie gesjoemeld had met het statiegeld, nee, hij had zijn accountants wijs gemaakt dat zijn supermarktconglomeraat de zeggenschap had in een aantal Amerikaanse dochterondernemingen. Die zeggenschap was uit Van der Hoevens duim gezogen om de aandelenkoersen lekker hoog te houden. Een soort winkeldiefstal dus, maar dan anders. Toen de fraude uitkwam kelderden de koersen van de Ahold-aandelen en van het vaste-klantenfonds. Kortom: Van der Hoeven had de kluit gewoon belazerd, zoals een goed grootgrutter betaamt, en dat is hem duur komen te staan. Baan kwijt en reputatie naar de maan. Maar goed, Van der Hoeven is nu erg beschadigd in zijn hoofd. Pas nog riep ‘ie door de gang van de bajes: “Haaamstereeee!”

Het leven in de bajes valt toch al niet mee voor hem. Want hoe heet het justitiële communicatiesysteem? C1000. En die mollige cipier met die armoeiige uitstraling en dat felrode haar? Dirk. En die fors uit de kluiten gewassen geweldenaar die 12 jaar moet zitten wegens dodelijke mishandeling? Vol ontzag noemt men hem Super de Boer. En je hebt het als vermeend pedofiel in de bak sowieso al zwaar. Men roddelt over Van der Hoeven: “blijft op de kleintjes letten”.

Toch is meneer Van der Hoeven nog lang niet de geschiftste van detailhandelend Nederland. Pas écht knettergek is zijn collega van de HEMA. Gaat u eerst even rustig zitten. Dat u niet valt als u dit leest. Mister HEMA heeft bedacht dat je de artikelen die het meeste worden gejat, gewoon in prijs moet verlagen. Vijfentwintig procent! Van der Hoeven had hem een poosje geleden nog vierkant in zijn gezicht uitgelachen tijdens een potje golf. Maar toch is het gebeurd. Door de prijs van de gejatte spullen te verlagen, neemt het boekhoudkundige verlies door winkeldiefstal af, ofzoiets...
Schiet mij maar lek.

Economen op de universiteit breken zich het hoofd over deze zaak. Want altijd was het zo, dat bij toenemende vraag de prijs kon stijgen. Nu dáált de prijs juist. Daar hadden de Heertjes nog nooit van gehoord. Maar slimme jongens zien ongekende mogelijkheden. Fiscus vaak getild? Belasting omlaag. Zwartrijden toegenomen? Treinkaartje goedkoper.

En ik? Ik ben er mooi klaar mee. Want wat moet ik nou met lip-gloss die een kwart in prijs is verlaagd? Ik heb er de mond niet voor...

Schrijver: Driek Oplopers, 4 apr. 2006


Geplaatst in de categorie: moraal

4,0 met 2 stemmen 988Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)